ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες - Τι θα συμβεί με τους υψηλότερους μισθούς

Πότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες - Τι θα συμβεί με τους υψηλότερους μισθούς
Pexels

Με νομοθετική ρύθμιση, ακόμη και πριν πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, θα διευθετηθεί το θέμα των τριετιών.

Η μείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω από το 10% θα είναι ο καταλύτης για το ξεπάγωμα των τριετιών, κάτι που αν και δεν αναμένεται να γίνει άμεσα.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια επίσημη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό ανεργίας θα πέσει κάτω από το 10%, σε ετήσια βάση, πριν από το 2025. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το εισόδημα χιλιάδων μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα αυξηθεί εντός των επομένων δύο ετών.

Διευκρινίσεις, όμως, απαιτούνται και για το πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, καθώς από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων υπάρχουν εκτιμήσεις ότι για τους νέους εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από το 2012, όταν και «πάγωσαν» οι τρέχουσες τριετίες, και εφεξής, η προσαύξηση στον μισθό λόγω τριετιών έχει καταργηθεί. Οπως υπάρχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων που θεωρούν πως οι αυξήσεις 10% ανά τριετία θα αρχίσουν να μετρούν αναδρομικά, από το 2012 και μετά.

Αυτές οι διευκρινίσεις θα δοθούν από το υπουργείο Εργασίας μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς, στο ίδιο σχέδιο νόμου θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με τους υψηλότερους μισθούς, καθώς εάν δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή τους σύμβαση, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη σε νέο νόμο, ώστε να μη θεωρηθεί ότι ήδη οι τριετίες εμπεριέχονται στον μισθό.

Οι «παγωμένες» τριετίες που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί στα 780 ευρώ μεικτά, έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 780 ευρώ.
  • Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ και 1.001 σε 12μηνη βάση.
  • Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ και 1.092 σε 12μηνη βάση.
  • Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ και 1.183 σε 12μηνη βάση.