ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Σεπτέμβριο

Economist: Παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Σεπτέμβριο

Δημοσίευμα του Economist αναφέρει ότι έπειτα από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης, φαίνεται πώς οι δανειστές της Ελλάδας συμφώνησαν στους όρους της πρότασης που θα παρουσιάσουν στον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει μέσα σε μία εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το Economist, κατά την συνάντησή της Α. Μέρκελ με τον Φ. Ολάντ, τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, την Κ. Λαγκάρντ και τον Μ. Ντράγκι φαίνεται να υπάρχει συμβιβασμός για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, στο θέμα της περικοπής των συντάξεων υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για ελιγμούς. Σε ο,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα η πρόταση των δανειστών θα είναι κάτω απο 1% του ΑΕΠ για το 2015, μέχρι 3,5% ως το 2018.

Μάλιστα οι δανειστές συμφωνούν επίσης σε δεύτερη παράταση του ελληνικού προγράμματος για αρκετούς μήνες.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διεκδικήσει επείγουσα βοήθεια ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει ο Economist αν η Αθήνα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τότε θα πάρει και χρήματα από τα 7,2 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί το όριο για τα έντοκα.

Παράλληλα, αυτό το σχέδιο θα δώσει χρόνο για την επεξεργασία του τρίτου προγράμματος, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ύψους 30 δισ. και 50 δισ.ευρώ.

Η πρόταση των δανειστών θα παρουσιαστεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, πριν την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα έχει τα χρήματα για να πληρώσει τον δόση.

Σχετικές ειδήσεις