ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εφιάλτης» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Επτά στα δέκα ρυθμισμένα ξαναγίνονται κόκκινα

«Εφιάλτης» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Επτά στα δέκα ρυθμισμένα ξαναγίνονται κόκκινα

Η ύφεση που συμπαρασύρει νοικοκυριά, προϋπολογισμούς και πραγματική οικονομία αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ «ΚΥΜΑ» ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Σύμφωνα με στοιχεία από τις Τράπεζες, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», το 70% των ρυθμισμένων δανείων «σκάνε» και πάλι μετά από κάποιο καιρό.

Μάλιστα, η παράμετρος αυτή «δείχνει» ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση, η οποία θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα είναι βιώσιμη για όλες τις πλευρές.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν τα 108 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 67% των επιχειρηματικών δανείων, το 42% των στεγαστικών και το 55% των καταναλωτικών είναι σε καθυστέρηση από 30 μέρες μέχρι πάνω από 3 μήνες.

Έρχονται ραβασάκια από τις Τράπεζες

Το τρίτο «κύμα» προειδοποιήσεων από τις Τράπεζες θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, προειδοποιώντας τους πως αν δεν προσέλθουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, τότε θα θεωρηθούν «μη συνεργάσιμοι».

Η ανταπόκριση στις δυο προηγούμενες φάσεις των επιστολών που έστειλαν οι τράπεζες ήταν μικρή. Έφτασε το πολύ στο 20% για τα «κόκκινα» στεγαστικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι δανειολήπτες πρέπει να ανταποκριθούν εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που θα λάβουν τη συστημένη επιστολή.

Μάλιστα οι Τράπεζες θα έχουν ήδη «ξεψαχνίσει» την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και θα προτείνει λύσεις για τη ρύθμιση των οφειλών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι πολλοί δανειολήπτες δεν προσέρχονται να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, καθώς πιστεύουν ότι αν η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας τους είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ δεν κινδυνεύουν με νομικά μέτρα.

Με βάση τις ίδιες πηγές η προστασία ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων