ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Controls: Εγκρίθηκε η «χαλάρωση» - Τι αλλάζει στις αναλήψεις μετρητών

Capital Controls: Εγκρίθηκε η «χαλάρωση» - Τι αλλάζει στις αναλήψεις μετρητών

Το «πράσινο φως» για ελάφρυνση στα capital controls έδωσαν οι θεσμοί, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΦΕΚ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Η πιο σημαντική αλλαγή που θα έρθει είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στις αναλήψεις χαρτονομισμάτων από «νέο χρήμα», δηλαδή από καταθέσεις που θα γίνουν από δω και πέρα.

Στόχος είναι να επιστρέψουν τα χρήματα που είναι κρυμμένα σε …σεντούκια και στρώματα.

Επίσης προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή που θα έρθει είναι η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης, εφόσον δεν πάρει κανείς τα 420 ευρώ που δικαιούται εβδομαδιαίως.

Μετά την έγκριση από τους θεσμούς, θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης η αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων