ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος στους FT: Τον Απρίλιο παρουσιάζουμε σε ΗΠΑ και Ευρώπη ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης

Τσακαλώτος στους FT: Τον Απρίλιο παρουσιάζουμε σε ΗΠΑ και Ευρώπη ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης

Αβάσιμες χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς «σφιχτή» εποπτεία και πως δεν μπορεί να διαχειριστεί με ορθό τρόπο την οικονομία της.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή (18/02) στους βρετανικούς «Financial Times», ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα παρουσιάσει τον Απρίλιο του 2018 ένα βιώσιμο και φιλικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

«Θέλουμε όσο πιο καθαρή έξοδο γίνεται. Θα παρουσιάσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, "φιλικό" προς την ανάπτυξη και την κοινωνία μέχρι τον Απρίλιο. Θα αναλάβουμε την κυριότητα αυτού του προγράμματος. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσουμε σε ορισμένες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα μετριάσουν την κόπωση από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είχαμε οκτώ χρόνια κρίσης, οι άνθρωποι θέλουν να δουν τους "καρπούς" της ανάκαμψης», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Την ίδια στιγμή πάντως, ΗΠΑ και Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους FT, πόλεις ανησυχούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας με τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής διευκόλυνσης ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. «Χρειάζονται την πιστωτική προληπτική γραμμή για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης και να έχουν αρκετές πιθανότητες να παραμείνουν στις αγορές», ανέφερε ένας τραπεζίτης στη βρετανική εφημερίδα.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα συνοδεύεται από επιπλέον επιτήρηση, κάτι που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απορρίπτει, λέγοντας ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει «όρεξη» για κάτι τέτοιο και παραπέμποντας στις δηλώσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ οι οποίοι παρότρυναν την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για να καλύψει τις ανάγκες της μετά τον Αύγουστο.

«Δεν μπορείς να έχει "μαξιλάρι" και προληπτική πιστωτική γραμμή. Πόσα χρήματα να βάλει κανείς στην άκρη;», διερωτάται ο κ. Τσακαλώτος.

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται ότι κάποιες προϋποθέσεις ενδεχομένως να τεθούν από τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Σχετικές ειδήσεις