Πρεμιέρα σήμερα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Πρεμιέρα σήμερα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Στην πλατφόρμα έχουν ήδη αναρτηθεί 20 πλειστηριασμοί

Αρχίζουν σήμερα Παρασκευή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο ικανοποιώντας έτσι την απαίτηση των δανειστών να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους. Μετά από πολλά προβλήματα, εντάσεις, αντιδράσεις και εμπλοκές, κυβέρνηση, δανειστές,τράπεζες και συμβολαιογράφοι κατάφεραν να βρουν την χρυσή τομή  ώστε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.

Στην πλατφόρμα έχουν ήδη αναρτηθεί 20 πλειστηριασμοί, πουν αφορούν κυρίως σε επιχειρήσεις και μεγάλα ακίνητα ενώ οι οφειλές προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό Δημόσιο θα διενεργήσει για πρώτη φορά  πλειστηριασμό  στην εμπορική τιμή του ακινήτου και όχι στην αντικειμενική του αξία. Επιπλέον μετά από δύο άγονους πλειστηριασμούς η τιμή μπορεί να πέσει  και κάτω της εμπορικής.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αυξάνονται συστηματικά και έχουν κατά κύριο λόγο επισπεύδουσες τις τράπεζες.

Έως σήμερα είχαν αναγγελθεί 7.442 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 404 διενεργούνται αυτή την εβδομάδα. Παρόλο που ο αριθμός των ακινήτων έχει αυξηθεί σηματικά το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει σε χαμηλά ακόμη επίπεδα.

Πάντως αρκετοί είναι οι πλειστηριασμοί που ρυθμίζονται έστω την τελευταία στιγμή, κάτι που επιδιώκουν τόσο οι τράπεζες όσο και η ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάση τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, το 2017 δεν πραγματοποιήθηκε κανένας πλειστηριασμός  ακινήτου, ενώ το 2016 διενεργήθηκαν μόλις 11 πλειστηριασμοί.