ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Έρχονται αλλαγές - Τι να προσέξετε

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Έρχονται αλλαγές - Τι να προσέξετε

Νέα δεδομένα για τους πλειστηριασμούς φέρνει ο Σεπτέμβριος καθώς θα υπάρχουν αλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να διευκολύνονται οι πωλητές και οι αγοραστές των πλειστηριαζόμενων ακινήτων.

Mσα στον Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθεί με τον SSM η αναθεωρημένη στοχοθεσία των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους μέχρι τα τέλη του 2019 και ενώ προετοιμάζονται οι στόχοι για τη διετία 2020 – 2021 που θα υποβληθούν στις 31 Μαρτίου 2019, το εργαλείο των πλειστηριασμών θα αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκτηση οφειλών.

Σύμφωνα με πλληροφορίες , τουλάχιστον 50.000 ακίνητα πρόκειται να εκπλειστηριασθούν μέχρι το 2020, εκ των οποίων 15.000 – 20.000 ακίνητα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους (οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για 10.000 προγράμματα πλειστηριασμών, με το κάθε πρόγραμμα να περιλαμβάνει 1 – 2 οριζόντιες ιδιοκτησίες).

Η αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών, ωστόσο, θα λάβει σταδιακά και πιο «κωδικοποιημένα» χαρακτηριστικά, καθώς η τρόικα θα αξιολογεί όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά στοιχεία των πλειστηριασμών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών, καθώς επίσης και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς να μην καταλήγουν στις τράπεζες, αλλά να διευκολύνεται η αγορά τους από τρίτους ενδιαφερόμενους.

Μάλιστα, θα πρέπει ήδη να θεωρείται δεδομένο ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών τελεί υπό αναβάθμιση ώστε να γίνει φιλικότερη σε πωλητές και υποψήφιους αγοραστές, αφού η τρόικα επισημαίνει πως δεν είναι επαρκώς λειτουργική, καθώς «στερείται agents».

Ειδικότερα, κάποιος που βγάζει ακίνητο προς πώληση σε πλειστηριασμό (και αντίστοιχα ο ενδιαφερόμενος αγοραστής) δεν έχει τις ειδικές πληροφορίες που χρειάζεται ώστε να επιτύχει γόνιμη και επωφελή συναλλαγή. Όπως επισημαίνεται, λείπουν πληροφορίες, που παρέχονται στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες του εξωτερικού, και αφορούν τον όροφο του ακινήτου, τον αριθμό δωματίων και τους βοηθητικούς χώρους, φωτογραφία του ακινήτου και ακριβή περιοχή, το είδος του ακινήτου (κατοικία, γραφείο, εμπορικό κέντρο κ.λπ.), υποθήκες – προσημειώσεις που το βαρύνουν, καθώς και το ύψος της οφειλής έναντι της οποίας διενεργείται ο πλειστηριασμός.

Επιπλέον, η τρόικα έχει επισημάνει ότι το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο πάσχει σε σχέση με το εξωτερικό, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο αγοραστή να έχει πρόσβαση (επιτόπια) στο ακίνητο. Ενώ στο εξωτερικό, αφαιρούνται από τον οφειλέτη - κάτοχο του ακινήτου που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό τα κλειδιά του ακινήτου, έτσι ώστε αυτό να είναι προσβάσιμο από κάθε υποψήφιο αγοραστή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα παραπάνω ζητήματα έχουν ήδη μπει στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει νέων αλλαγών στη διενέργεια των πλειστηριασμών με βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο και αναβαθμισμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2019 και θα αποτελέσουν το δεύτερο "κύμα" αλλαγών με τις οποίες θα αλλάξει πλήρως το τοπίο για τους πλειστηριασμούς.