Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Αν σε κάποιους αρέσει η τρόικα, μπορούμε να τους τη στείλουμε

Θωμάς Μόσχος Θωμάς Μόσχος

«Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του αποψινού (09/03/2015) Eurogroup.

«Κανείς δεν περίμενε πως η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα. Θα ολοκληρώνεται σταδιακά και πάντως θα επιτύχουμε την ολοκλήρωσή της πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Απριλίου», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Σήμερα, μπορούμε συλλογικά και συναδελφικά να ανακοινώσουμε ότι την Τετάρτη, ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ, στις Βρυξέλλες», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης αμφισβήτησε πως χάθηκε χρόνος στη διαπραγμάτευση και αποκάλυψε πως θα υπάρξει και νέα λίστα με προτάσεις, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την μετά τον Ιούνιο εποχή.

«Κάποιοι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λέξη τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο πολύ, μπορούμε να τους τη στείλουμε», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Και πρόσθεσε: «Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για Grexit», ενώ αναφορικά με το σάλο που προκλήθηκε με τη συνέντευξή του στην Corriere Della Sera ανέφερε ότι «στην ιταλική εφημερίδα είπα πως εάν οι εταίροι απορρίψουν κάθε μία από τις προτάσεις μας, τότε η κυβέρνηση θα προσφύγει στο λαό. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν απορρίψει καμία πρόταση της Ελλάδας, αλλά ζητούν εξειδίκευση. Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν απέρριψαν τις προτάσεις μας, δεν τίθεται και θέμα δημοψηφίσματος».

«Θα παρέχουμε πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και αποκάλυψε ότι πριν το Eurogroup συναντήθηκε με τους κ.κ. Μοσκοβισί, Ντράγκι, Τόμσεν, Σόιμπλε, και Ρέγκλινγκ.

«Ο Σόιμπλε δεν μου επιτέθηκε ποτέ», απάντησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σε ερώτηση αναφορικά με τη διαφωνία που είχε στο Eurogroup με τον Γερμανό ομόλογό του για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Ο κ. Σόιμπλε έθεσε ένα ερώτημα, το οποίο και νομίζω πως απάντησα επαρκώς», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Καμία από τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις, δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Αλλά δεν θα ζητάμε άδεια για να κάνουμε το καθετί. Οι αποφάσεις μας θα συζητούνται με τους Ευρωπαίους, μόνο όταν αυτές αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική πλευρά στους εταίρους, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «η λίστα συνιστά μία αρχή. Δεν είναι ολοκληρωμένη. Έχουμε έτοιμες και νέες προτάσεις. Οι υπόλοιπες επτά μεταρρυθμίσεις μας θα αφορούν τη φορολόγηση και το επίπεδο των τιμών».

«Η κυβέρνηση θα αποπληρώσει όλους τους πιστωτές της», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει πως το χρέος δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση».