ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στικάκι δίνει τις απαντήσεις για τη λίστα Λαγκάρντ

Το στικάκι δίνει τις απαντήσεις για τη λίστα Λαγκάρντ

-Πότε σβήστηκαν τα αρχεία και πότε τροποποιήθηκε η λίστα

-Στη διάθεση των οικονομικών εισαγγελέων η ημερομηνία «γέννησης» του USB

-Αρνούνται ότι είδαν την αρχική λίστα οι συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου

Φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αναμένεται να ρίξει το περίφημο στικάκι στο οποίο μετέφερε τα αρχεία που του έδωσε σε CD η Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα usb που περιείχε την τελική μορφή της λίστας, διαθέτει σημαντικά στοιχεία για τη διαδρομή των ηλεκτρονικών αρχείων της λίστας Λαγκάρντ.

«Το στικάκι μίλησε», έλεγαν χθες δικαστικοί κύκλοι εξηγώντας ότι από το ίδιο το USB τεχνικά προκύπτει η ημερομηνία «γέννησης» του ηλεκτρονικού φορέα δεδομένων που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Οι εισαγγελείς προσπαθούν να λύσουν την εξίσωση για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ αναζητώντας αφενός το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που ανέλαβαν προς φύλαξη το πρωτότυπο αρχείο που διέθετε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πριν αυτό χαθεί, και αφετέρου τον συνεργάτη που αντέγραψε το καυτό αρχείο μετατρέποντάς το από CD σε στικάκι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», το στικάκι που φέρει τα αρχεία της λίστας, έφτασε στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, μέσω του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο το διαβίβασε στο ΣΔΟΕ.

Το γεγονός ότι δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες άτομα παρά μόνο από το περιβάλλον του Γ. Παπακωνσταντίνου, δείχνει ότι το usb έχει “μιλήσει”. Η επεξεργασία του δηλαδή, το πότε δημιουργήθηκε, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μετεγγραφή έγινε επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου, όπως έχει δηλώσει άλλωστε και ο ίδιος ο πρώην υπουργός.

Παράλληλα, με το ίδιο σκεπτικό φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ο κύκλος των υπόπτων θα κλείσει στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου, βγάζοντας από το κάδρο τον Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα «Νέα», ερευνάται αν αυτό το αποδεικτικό υλικό που έχει περιέλθει στην κατοχή των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη αποτελεί το αρχικό USB, στο οποίο αντιγράφηκαν τα αρχεία του αυθεντικού CD πριν από την απώλειά του, ή πρόκειται για ένα διαφορετικό στικάκι στο οποίο αντιγράφηκε αυτή τη φορά το περιεχόμενο του αρχικού USB.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους τέσσερις συνεργάτες του πρώην τσάρου της οικονομίας που ήδη έχουν εξεταστεί από το γραφείο των εισαγγελέων δεν έχει καταθέσει ότι παρέλαβε από τα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς φύλαξη το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο. Επιπλέον, ούτε κάποιος από αυτούς ανέλαβε την ευθύνη για τη μετεγγραφή του επίμαχου υλικού σε USB, στη μορφή δηλαδή που ετεροχρονισμένα έφτασε προς έρευνα στο ΣΔΟΕ.

Επομένως, ποιος ήταν ο «θεματοφύλακας» του CD και ποιος ο «αντιγραφέας»; Οι... αποστολές αυτές είχαν ανατεθεί σε ένα ή σε περισσότερα πρόσωπα από το επιτελείο των συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου;

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι κανένα από τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Για τη Δίωξη ο εντοπισμός του χρόνου κατά τον οποίο έγινε η αφαίρεση των αρχείων, θα ήταν θέμα μερικών λεπτών, ωστόσο κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει ζητήσει.