ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίστα Λαγκάρντ: Συνεργάτης του Παπακωνσταντίνου ο «άνθρωπος κλειδί»

Λίστα Λαγκάρντ: Συνεργάτης του Παπακωνσταντίνου ο «άνθρωπος κλειδί»

Όργιο διαρροών για να απαλλαγούν από τις προφανείς ευθύνες τους Βενιζέλος και Παπανδρέου -

Θολώνουν το τοπίο με ημερομηνίες και δεκάδες στικάκια

Με γρίφο που πολύ δύσκολα θα λυθεί μοιάζει η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς νέες πληροφορίες και διαρροές αντί να φωτίζουν ρίχνουν περισσότερες σκιές στην υπόθεση.

Τις τελευταίες ημέρες, (σ.σ. από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει πρόταση για Προανακριτική που θα περιλαμβάνει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο), βρίσκεται σε εξέλιξη ένα όργιο διαρροών. Τα στικάκια ήταν δύο, ήταν τρία, ήταν περισσότερα. Τη μεταγραφή την έκανε ο «α» ή ο «β».

Το τοπίο θολώνεται επικίνδυνα και οι λόγοι προφανείς… Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να «βγάλει λάδι» από τις ευθύνες τον κυβερνητικό εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Οι προσπάθεια αποπροσανατολισμού είναι ολοφάνερη, καθώς αντί να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, οι στοχευμένες διαρροές το περιπλέκουν ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας σύγχυση.

Την Πέμπτη εξετάστηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ένας εξ αυτών κατέθεσε ότι πήρε την πρωτότυπη λίστα από τον πρώην υπουργό με την εντολή να ενημερώσει για 20 ονόματα τον τότε γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

Ο δεύτερος μάρτυρας ήταν πρώην υπάλληλος του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα πληροφορικής και ήταν ο μόνος που είχε δει το περίφημο CD.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης στρέφονται πλέον στο συγκεκριμένο συνεργάτη ο οποίος πιθανότατα διαχειρίστηκε το αρχικό αυθεντικό CD της λίστας Λαγκάρντ, ενώ εκτιμάται ότι σε αυτόν ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε αναθέσει να διαπιστώσει το σύνολο των χρημάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει εάν είχε δει τα ονόματα των συγγενών του πρώην υπουργού και τον είχε ενημερώσει σχετικά με την ύπαρξη τους στη λίστα.

Πάντως όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, παρέδωσε στον πρώην υπουργό το CD και δεν είναι αυτός που έκανε τη μεταφορά σε στικάκι, ούτε αφαίρεσε τα ονόματα.

Στη Βουλή το στικάκι

Από την πορεία των δικαστικών ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ θα εξαρτηθεί η εμπλοκή της Δίωξης ΗΞλεκτρονικού Εγκλήματος σε αυτές, όπως ανακοινώθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Οι κκ Πεπόνης και Μουζακίτης επισημαίνουν πως ο χρόνος για να διαβιβαστεί το στικάκι στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ασφυκτικά περιορισμένος, καθώς θα πρέπει να αποστείλουν στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση και για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Η προθεσμία λήγει την 17η Ιανουαρίου οπότε και θα συνεδριάσει η Βουλή προκειμένου να αποφασίσει για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

Σε περίπτωση, όμως, που οι εισαγγελείς αποφάσιζαν να στείλουν το στικάκι και να ζητήσουν τη πραγματογνωμοσύνη από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αλλοίωση θα έπρεπε να περιμένουν περίπου 7 με 8 ημέρες.