ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα της κάλπης για τη λίστα Λαγκάρντ

Η ώρα της κάλπης για τη λίστα Λαγκάρντ

Τρεις ψηφοφορίες, επτά κάλπες και έντονο παρασκήνιο

Σφοδρή αντιπράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και υπόνοιες για «κουκούλωμα»

Έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσωπών των κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής, αποφασίστηκε τελικά η λύση της τριπλής ψηφοφορίας με επτά κάλπες για τη σύσταση προανακριτικής στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η Ολομέλεια της Βουλής συνέρχεται στις 10:00 το πρωί, σε και συνεδρίαση που από πολλούς χαρακτηρίζεται ιστορική. Οι τόνοι που θα επικρατήσουν αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως υψηλοί μετά και την σκληρή κόντρα Τσίπρα – Βενιζέλου και τα υπονοούμενα περί κουκουλώματος της υπόθεσης.

Η διαδικασία

Χρονοβόρα και απαιτητική θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Κοινοβούλιο.

Αρχικά θα στηθεί η πρώτη κάλπη με την πρόταση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. Θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα και στη συνέχεια η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δυο κάλπες για τους κυρίους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής και τέσσερις κάλπες αφού στη συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνονται και οι κύριοι Παπανδρέου και Παπαδήμος.

Αφότου αποφασιστεί το ζήτημα των καλπών, θα ακολουθήσει η συζήτηση των τριών προτάσεων, με τη συμμετοχή και όσων από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς επιθυμούν να αναπτύξουν τη θέση τους ενώπιον του Σώματος.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 18:00 το απόγευμα.

Σε διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη προέβη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτός ο τρόπος ψηφοφορίας που προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία ενέχει τον κίνδυνο της άρσης της μυστικότητας.

Στα άκρα η σύγκρουση

Η τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια ολομέτωπη σύγκρουση με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με στόχο να υπερασπιστεί τον κυβερνητικό εταίρο Ευ. Βενιζέλο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση και να εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα που «τόλμησε» να προτείνει την παραπομπή του.

Ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας εκ νέου την Κουμουνδούρου ότι επιδιώκει αποσταθεροποίηση της χώρας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται φυσικά και η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος πιθανότατα θα επιτεθεί και στον Ευ. Βενιζέλο και στον Ι. Διώτη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και ο Λουκάς Παπαδήμος δεν αναμένεται να μιλήσουν στη σημερινλη συνεδρίαση.

Ο Α. Σαμαράς μπορεί να έχει δώσει εντολές για σαφή στήριξη του Ευ. Βενιζέλου, ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να μην ταχθεί ευθέως υπέρ του κυβερνητικού του εταίρου.

Παρ’ όλα αυτά η κίνηση του πρωθυπουργού να «προστατεύσει» τον Ευ. Βενιζέλο ακόμα και επί της διαδικασίας έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια στελεχών της Συγγρού που «φλερτάρουν» με την ψήφο κατά συνείδηση.

Το πιθανότερο είναι πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παραπεμφθεί να εξεταστεί από την προκαταρκτική επιτροπή με την πρόταση της πλειοψηφίας, ενώ η αντιπολίτευση σύσσωμη θα καταγγείλει την κυβέρνηση για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Ο μόνος αντίπαλος της κυβέρνησης είναι πλέον τα λευκά ψηφοδέλτια που μπορεί να βρεθούν στην πρώτη κάλπη και να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.

Διαβάστε επίσης:

Σε δύο ψηφοφορίες θα συμμετέχει η ΔΗΜΑΡ

Δ. Παπαδημούλης: Ο Σαμαράς κάνει δώρο στο συνέταιρό του

ΣΥΡΙΖΑ: θα συμμετέχει σε όλες τις ψηφοφορίες

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: