ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίστα Λαγκάρντ: Αυτοί θα κληθούν να καταθέσουν στην προανακριτική

Λίστα Λαγκάρντ: Αυτοί θα κληθούν να καταθέσουν στην προανακριτική

Τους μάρτυρες που θα καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και πιο συγκεκριμένα για τις ευθύνες του πρώην Υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου γνωστοποιούν σήμερα τα κόμματα.

Η ΝΔ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει να κληθούν περίπου 30 πρόσωπα που εμπλέκονται με τη διαχείριση της λίστας. Πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η ΝΔ θα ζητήσει να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ στους 30 της ΝΔ δεν συμπεριλαμβάνεται, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τουλάχιστον 20 άτομα περιλαμβάνει η λίστα του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και οι Γιώργος Παπανδρέου, Βαγγέλης Βενιζέλος και Λουκάς Παπαδήμος. Επίσης περιλαμβάνονται τα συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι στενοί συνεργάτες του πρώην Υπουργού καθώς και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που χειρίστηκαν το θέμα της λίστας.

Η Κουμουνδούρου κρίνει ως ιδιαιτέρως σημαντική την κατάθεση στελέχους του ΣΔΟΕ, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, από την οποία, όπως λένε προκύπτει ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην χώρα μας «ευσχήμως αποθάρρυνε τα στελέχη του ΣΔΟΕ από το να ασχοληθούν με την λίστα». Θα πρέπει επομένως να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να καταθέσει και ο εν λόγω εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Από το ΠΑΣΟΚ, πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δεν θα υπάρξει πρόταση για να καταθέσει ως μάρτυρας κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο. Στην Ιπποκράτους θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντική τη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης για το πότε και από ποιόν δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό υλικό.

Γύρω στα 30 ονόματα θα περιέχει ο κατάλογος των μαρτύρων που θα καταθέσει η ΔΗΜΑΡ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν θα προτείνουν τον Ευ. Βενιζέλο ή τον Γ. Παπανδρέου.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα προταθούν όλοι οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς, ενώ θεωρείται δεδομένη η κλήση Βαγγέλη Βενιζέλου, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, πλην φυσικά του Γ. Παπακωνσταντινου. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η Χρυσή Αυγή.