ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας στο CNBC για αποδέσμευση της επόμενης δόσης

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας στο CNBC για αποδέσμευση της επόμενης δόσης

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε νέες περικοπές λιτότητας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εκφράζοντας αισιοδοξία για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας, παρά τις εικασίες για προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Οι όροι φαίνεται ότι ικανοποιούνται και κατά συνέπεια αναμένουμε την αποδέσμευση της δόσης έως τα τέλη του έτους» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Εξήγησα τα κοινωνικά όρια των μέτρων λιτότητας και γι' αυτό δεν επιθυμούμε τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Ακούσατε, πιστεύω, τον πρόεδρο του Eurogroup να κάνει αναφορά σε αυτό. Η τρόικα επιστρέφει, πράγματι, στην Αθήνα και μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίτευξη λύσης». Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι είναι αισιόδοξος για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και για την έξοδο της χώρας στις αγορές, το 2014, ως ένα άνοιγμα των αγορών μίας χώρας σε ξένα αγαθά και υπηρεσίες.

«Είμαι αισιόδοξος για το επόμενο έτος. Θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατά συνέπεια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, η οποία, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μετά το 2010, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. «Έχουμε ένα μεγάλο κενό στην παραγωγή, αλλά αυτό το κενό καλύπτεται σταδιακά. Η κάλυψή του δημιουργεί ανάπτυξη, ενώ οι κινητήριες δυνάμεις, το επόμενο έτος, θα είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές» υπογράμμισε.

stournaras1511

Σε σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα του CNBC για την Ελλάδα, με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Στουρνάρα, τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε πρόσφατα σημάδια «ασθενικής ανάκαμψης» ενώ το ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το περασμένο Σαββατοκύριακο τον προϋπολογισμό του 2014, που προβλέπει ανάπτυξη 0,6%.

Η Ελλάδα πέτυχε παράλληλα δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 812 εκατ. ευρώ, το 2013, για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, καλύπτοντας μία από τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η τρόικα για την απομείωση του χρέους, προστίθεται. Επίσης, σημειώνεται, ότι οι επιθεωρητές της τρόικας επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την πρόοδο της χώρας, εν μέσω των διαφωνιών για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισε η συμφωνία για τη δόση του 1 δισ. που έπρεπε να έχει δοθεί

Eurogroup: Ίσως ένα δισ. τώρα και τον Ιανουάριο οι τελικές αποφάσεις

Βρυξέλλες: Μην περιμένετε τίποτε από το σημερινό Eurogroup

Τινάζουν στον αέρα τη χώρα για τους πλειστηριασμούς

Προκαλεί η τρόικα: Άστεγοι υπάρχουν παντού, γιατί όχι και στην Ελλάδα

Σκηνικό εκβιασμού για πλειστηριασμούς και νέα μέτρα

Προβλέψεις για αύξηση των «κόκκινων» δανείων ως το 2017