ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισε η συμφωνία για τη δόση του 1 δισ. που έπρεπε να έχει δοθεί

Έκλεισε η συμφωνία για τη δόση του 1 δισ. που έπρεπε να έχει δοθεί

500 απολύσεις για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, προσωρινή λειτουργία για ένα χρόνο και μετά..λουκέτο! -Στο βάθος...η συμφωνία και για τους πλειστηριασμούς.

Μία κακοστημένη θεατρική παράσταση, σχετικά με την «σκληρή» διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα, φτάνει στο τέλος της.

Η δόση του 1 δισ. ευρώ, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί από τον περασμένο Ιούλιο και δεν εκταμιεύθηκε λόγω της πολιτικής καρότου και μαστιγίου του Βερολίνου, αναμένεται να απελευθερωθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να έχει και κάτι να «πουλήσει» η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη.

Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα έχει σημασία να δούμε τι ακριβώς συνέβη με τις απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με τα ΕΑΣ.

Η κυβέρνηση γνώριζε από την αρχή ότι οι δανειστές δεν συζητούσαν τη συνέχιση της λειτουργίας της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας. Αμφισβητούσαν ακόμα και τις συζητήσεις που γίνονταν για τις εξαγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας αλλά και για συμβόλαια που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ουσιαστικά υπονόμευσαν με αυτή τους τη στάση την ίδια την εταιρεία αφού καμία χώρα δεν θα αναθέσει παραγγελίες και προμήθειες στα ΕΑΣ, όταν γνωρίζει ότι σε λίγο καιρό μπορεί να μην λειτουργούν, κατόπιν απαίτησης της τρόικας, και να κινδυνεύσουν να μείνουν ανεκτέλεστες οι παραγγελίες.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση «αγόραζε» χρόνο προσποιούμενη ότι διαπραγματευόταν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ήθελαν στη διαπραγμάτευση τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δ.Αβραμόπουλο, τον οποίο θεωρούν εχθρικό προς τα συμφέροντα τους.

Αντίθετα προτιμούσαν να έρχονται σε επαφή με την κ. Γεννηματά ή απευθείας με τον κ. Στουρνάρα.

Η διορία που είχαν δώσει στην ελληνική πλευρά εξέπνεε στο τέλος του 2013 και ήρθε τώρα το πλήρωμα του χρόνου για να ανακοινωθεί η λύση που επελέγη.

elvo

Και η λύση αυτή είναι η συρρίκνωση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας για ένα χρόνο και μετά η εξαφάνισή της.

Σε αυτή τη φάση θα απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι από την εταιρεία και θα συμφωνηθεί η δοκιμαστική πλέον λειτουργία της για ένα χρόνο. Στο τέλος του 2014 αν δεν υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα, θα επανεξεταστεί η κατάσταση και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα μπει και το οριστικό λουκέτο.

Η εκταμίευση όμως της δόσης του 1 δισ. συνδέεται και με τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς, που είναι βέβαιο ότι έχει επέλθει, αλλά δεν ανακοινώνεται.

Οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης ότι θα νομοθετήσει μονομερώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, είναι μέρος της θεατρικής παράστασης που παίζεται, με την ανοχή των δανειστών.

Οι τελευταίοι έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση να μην διανοηθεί να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για κανένα ζήτημα, χωρίς να υπάρχει η συναίνεσή τους. Η κατάθεση του προϋπολογισμού, που έγινε χωρίς την έγκριση των δανειστών, όσο και αν θέλει η κυβέρνηση, δεν αναιρεί αυτή την προειδοποίηση.

Το Βερολίνο γνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε θα αναθεωρηθεί σίγουρα και ο κανονικός και ιδιαίτερα σκληρός σε μέτρα προϋπολογισμός, θα κατατεθεί το Μάρτιο. Για αυτό και άφησε την κυβέρνηση να «κάνει το κομμάτι της».

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Ίσως ένα δισ. τώρα και τον Ιανουάριο οι τελικές αποφάσεις

Βρυξέλλες: Μην περιμένετε τίποτε από το σημερινό Eurogroup

Τινάζουν στον αέρα τη χώρα για τους πλειστηριασμούς

Προκαλεί η τρόικα: Άστεγοι υπάρχουν παντού, γιατί όχι και στην Ελλάδα

Σκηνικό εκβιασμού για πλειστηριασμούς και νέα μέτρα

Προβλέψεις για αύξηση των «κόκκινων» δανείων ως το 2017