ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλέψεις για αύξηση των «κόκκινων» δανείων ως το 2017

Προβλέψεις για αύξηση των «κόκκινων» δανείων ως το 2017

Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν στη μέγιστη τιμή τους τη χρονική περίοδο 2016 - 2017, για λόγους που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την «υπερφόρτωση» του δικαστικού συστήματος, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρου, μιλώντας την Τρίτη στο Συνέδριο του Ελληνομερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Παπασπύρου επισήμανε ότι ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει πλέον επιβραδυνθεί, ενώ μιλώντας για το κόστος δανεισμού είπε ότι έχει βελτιωθεί, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό, ο κ. Παπασπύρου, επισήμανε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα τραπεζών και κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Citi για την Ελλάδα και την Κύπρο Grant Carson αναφέρθηκε στον ρόλο των διεθνών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας καθώς και στην παροχή χρηματοδοτικών προϊόντων τόσο στις μικρές και μεσαίες, όσο και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και πρόεδρος του συμβουλίου Πιστοδοτήσεων της Attica Bank, Αθανάσιος Ζυγούρης, μίλησε για τις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους, τη συνέχιση της προσπάθειας επιστροφής καταθέσεων, τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.