ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθανασίου: «Επίθεση» σε όσους δεν εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις

Αθανασίου: «Επίθεση» σε όσους δεν εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις

Αιχμές προς πάσα κατεύθυνση για τη μη τήρηση των νόμων και τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων άφησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας σε εκδήλωση στο κτίριο της Παλιάς Βουλής για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτη της Δικαιοσύνης.

«Στη Δημοκρατία όλοι μας και όλα, ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις, μπορούν να είναι αντικείμενο κριτικής. Αυτό δεν το αρνείται κανείς. Τούτο όμως δεν μπορεί να φθάνει ως την άρνηση εφαρμογής των νόμων ή το μη σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων», τόνισε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Ως ανθρώπινα δημιουργήματα και οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις είναι από τη φύση τους ατελείς. Ωστόσο ιστορικά έχουν κριθεί οι καλύτερες, αν όχι οι μοναδικές, μέθοδοι προκειμένου να δομήσουμε τη ζωή μας σε κοινωνίες.

Και για τα δύο έχουν προβλεφθεί τρόποι να ανατραπούν. Οι μεν νόμοι με νέα νομοθεσία ή με δικαστική απόφαση που θα κρίνει τη συνταγματικότητά τους, οι δε δικαστικές αποφάσεις μπορούν να επανακριθούν σε ανώτερο βαθμό».

Συνεπώς υπογράμμισε ο Υπουργός «Όποιος θεωρεί πως στη Δημοκρατία υπάρχουν άλλοι τρόποι να ανατρέψει είτε τους νόμους είτε τις δικαστικές αποφάσεις σφάλλει, και πιθανότατα κινείται από ταπεινά ή ιδιοτελή αίτια».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ. Αθανασίου τόνισε πως όσο και αν η χώρα μας δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από την κρίση, όσο και αν οι θεσμοί μας πέρασαν δύσκολες μέρες η δικαιοσύνη , παρά τα τόσα προβλήματα, άντεξε. Και άντεξε χάρη στη φιλοτιμία όλων των λειτουργών της, των δικαστών, των δικηγόρων και των εργαζόμενων στις δικαστικές αρχές.

Οι εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων αναφέρθηκαν στην υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις μεταξύ των οποίων και εκείνη του Μισθοδικείου σε ό,τι αφορά τις περικοπές των δικαστικών.

Η γενική γραμματέας της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη τόνισε ότι η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και όχι στο κριτήριο αν οι αποφάσεις αυτές είναι αρεστές ή όχι στη κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η Ειρήνη Γιανναδάκη, πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών η οποία μίλησε εκ μέρους όλων των Ενώσεων, είπε: «Ποιος καταστρέφει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς; Ο δικαστής που είναι υποχρεωμένος να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων και τις πέρα και έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου εκτροπές του κρατικού μηχανισμού της εκτελεστικής λειτουργίας; Ή ο πολιτικός που αμφισβητώντας συνειδητά το θεσμικό ρόλο της δικαιοσύνης αρνείται παραβιάζοντας το σύνταγμα και τους νόμους να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις επειδή παρεκκλίνουν των δημοσιονομικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής; ». Ακόμη η ίδια επέκρινε την παρακμιακή πορεία του κράτους δικαίου, την ακατάσχετη μνημονιακή πολυνομία, τον τρόπο νομοθέτησης την ποιότητα και τον τρόπο εφαρμογής των νόμων και τις συνεχείς επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης με επιλεκτική κριτική των δικαστικών αποφάσεων και με αμφισβήτηση του θεσμικό ρόλου της που είναι αδιανόητη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η ηγεσία του Αρείου Πάγου οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος και Γ. Σούρλας, δικαστές και εισαγγελείς αλλά και εκπρόσωποι του ΔΣΑ και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Ακόμη, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Λ. Ρακίντζης, ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιων. Γρίβας, όπως και εκπρόσωποι των ανωτάτων δικαστηρίων.

Διαβάστε επίσης

Νέα πολιτική πρωτοβουλία από τον Λυκούδη