Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Iskra: Η σπίθα, ο Λαφαζάνης, η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Λένιν...

Iskra: Η σπίθα, ο Λαφαζάνης, η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Λένιν...

Τι σημαίνει Iskra; Από που προέρχεται ο τίτλος της ιστοσελίδας που δημοσιεύει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας - Διαβάστε τι αποκάλυψε ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο γήπεδο του Πανελληνίου.

Στην εκδήλωση για τα πέντε χρόνια της Iskra, της ιστοσελίδας που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε πως το όνομα του site σημαίνει στα ρωσικά «σπίθα».

«Και η Iskra ήταν η πρώτη επαναστατική εφημερίδα του Λένιν στα σκληρά τσαρικά χρόνια της Ρωσίας, η οποία δικαίωσε πλήρως τον τίτλο της», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, εξηγώντας ότι από εκεί πήρε το όνομά της και η ιστοσελίδα.

Η συγκεκριμένη πολιτική εφημερίδα ιδρύθηκε ως το επίσημο όργανο του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος των Εργαζομένων. Το σύνθημά της ήταν «Από τη σπίθα θα ανάψει η φωτιά». Αρχικά τη διαχειριζόταν ο Βλαντιμίρ Λνιν. Η πρώτη της έκδοση κυκλοφόρησε στη Λειψία, την 1η Δεκεμβρίου του 1900.

Αλλες εκδόσεις βγήκαν στο Μόναχο (1900-1902) και στη Γενεύη από το 1903. Οταν ο Λένιν ήταν στο Λονδίνο (1902-1903), η εφημερίδα έβγαινε από ένα μικρό γραφείο. Το 1903, μετά από τη διάσπαση του κόμματος, ο Λένιν αποχώρησε και η εφημερίδα πέρασε στον έλεγχο των Μενσεβίκων και συνέχισε να εκδίδεται έως το 1905.

Πάνω σε αυτό το δόγμα, ότι από μια σπίθα θα ξεκινήσει η φωτιά κινείται προφανώς και όλη η λογική τόσο της αριστερής πλατφόρμας, όσο και της ιστοσελίδας iskra.gr .

Ροή Ειδήσεων