ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Καλέσαμε τους δικηγόρους σε διάλογο, αλλά δεν προσήλθαν…»

Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Καλέσαμε τους δικηγόρους σε διάλογο, αλλά δεν προσήλθαν…»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλη Αλεξανδρή, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την «έκδοση διαταγής πληρωμής σε αξιώσεις από διοικητική σύμβαση στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής», επισημαίνει ότι οι δικηγόροι κλήθηκαν, αλλά δεν παρέστησαν και ότι το νομοσχέδιο επικυρώνει Ευρωπαϊκή οδηγία.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για την «έκδοση διαταγής πληρωμής σε αξιώσεις από διοικητική σύμβαση στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής», αποτελεί ενσωμάτωση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκρινίζεται, ότι η προθεσμία ενσωμάτωσης της εν λόγω οδηγίας έχει ήδη λήξει προ πολλού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγγελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απειλή προστίμου.

Ακόμα, αναφέρεται ότι η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήδη ολοκληρώθηκε με ευρεία συναίνεση από τα κόμματα της Βουλής, στη δε ακρόαση φορέων τοποθετήθηκαν επαγγελματικές και δικαστικές ενώσεις, καθώς και άλλοι φορείς, ενώ πολλές εποικοδομητικές απόψεις ελήφθησαν υπόψη στο τελικό κείμενο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι οι δικηγόροι «για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε συζήτηση νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη απουσίασαν από τις συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αν και προσκλήθηκαν». Αντ’ αυτού, οι δικηγόροι αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, «προτίμησαν να εκθέσουν την άποψή τους μέσω του Τύπου, ενώ αν είχαν λάβει μέρος «στη δημοκρατική διαδικασία ενώπιον της Βουλής, θα είχαν ακούσει τις απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτήματα που εγείρουν».

Καταλήγοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ότι «η γνώμη των δικηγόρων στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, είναι πολύτιμη και ελπίζουμε να μην συνεχίσουν να απέχουν».

Σχετικές ειδήσεις