ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής στην επίθεση των Τούρκων στον Ιερώνυμο

Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής στην επίθεση των Τούρκων στον Ιερώνυμο
InTime

Στην Τουρκία ξεσηκώθηκαν από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Ισλάμ, με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών να δίνει τη δική της διάσταση για το θέμα.

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη», ανακοίνωσε την Κυριακή (17.01) το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εν συνεχεία, τονίζεται ότι «Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘'απίστων'', αλλά ακόμη και πιστών».

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα. Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».

«Βράζουν» στην Τουρκία, «επίθεση» από ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη

Προσβλητικές χαρακτηρίζονται στην Τουρκία οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είχε υποστηρίξει ότι το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και οι άνθρωποι του είναι άνθρωποι του πολέμου.

Ο επικεφαλής της Diyanet, Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σχολίασε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, καλώντας τους Χριστιανούς να αντιταχθούν σε αυτήν την «άρρωστη νοοτροπία» όπως τη χαρακτήρισε.

Ο Αλί Ερμπάς καταδίκασε έντονα τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Το πιο σημαντικό καθήκον του κληρικού, που πρέπει να αγωνιστεί για την ειρήνη και την ηρεμία, πρέπει να είναι να συμβάλει στην κουλτούρα της συνύπαρξης».

«Ο χριστιανικός κόσμος πρέπει να αντιταχθεί σε αυτήν την άρρωστη νοοτροπία. Αυτό το είδος λόγου που στοχεύει στην περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων τροφοδοτεί τη ρατσιστική προοπτική εναντίον τους και οδηγεί σε επιθέσεις στη ζωή τους και στους χώρους λατρείας», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Αλί Ερμπάς σχολίασε πως οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προκάλεσαν την κοινωνία και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του μίσους, της εχθρότητας και της βίας κατά του Ισλάμ.

Ο Έρμπας είπε ότι το Ισλάμ είναι θρησκεία ειρήνης και ο ισλαμικός πολιτισμός επέτρεπε πάντα στους ανθρώπους να ζουν μαζί για αιώνες, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις, τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους.

Οι επίμαχες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοφία Μπεκατώρου: Διαβήματα από τους δικηγόρους της – «Να ενεργοποιηθούν οι αρχές»