ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακή ΑΟΖ: Δείτε το χάρτη της Τουρκίας με τις έρευνες του Deepsea Metro 2

Κυπριακή ΑΟΖ: Δείτε το χάρτη της Τουρκίας με τις έρευνες του Deepsea Metro 2

Κυπριακή ΑΟΖ: Επίδειξη δύναμης επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν στη Mεσόγειο - Στέλνει στην Κύπρο για έρευνες και γεωτρήσεις το Deepsea Metro II που ξεπερνά τα 230 μέτρα μήκος! Οι φωτογραφίες κόβουν την ανάσα - Εξέδωσαν μάλιστα και χάρτη με τις περιοχές αυτές προκαλώντας τη στιγμή που εταιρείες κολοσσοί και ο 6ος Αμερικανικός Στόλος βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν έχει ήδη επιλέξει την “διπλωματία των κανονιοφόρων” στέλνοντας τα πολεμικά του να μπλοκάρουν το ιταλικό γεωτρύπανο τον περασμένο μήνα. Ο “τσαμπουκάς”, δημιούργησε όμως και ένα δεδομένο. Κάποιος άλλος πλέον μπορεί να ακολουθήσει την ίδια τακτική και απέναντι στο δικό του γεωτρύπανο.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ ωστόσο υπάρχουν ισχυρά αμερικανικά και γαλλικά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν θα επιτρέψουν μια ανάφλεξη στην περιοχή όπου αναμένεται να “παιχτεί” για δεκαετίες το ενεργειακό παιχνίδι της Ευρώπης για την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία.

Όταν λοιπόν ο Ερντογάν αναφέρεται σε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εύκολο να καταλάβει κανείς σε ποια περιοχή αναφέρεται. Η ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ για την ποιότητα των κοιτασμάτων στα οικόπεδα 6 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ εκνεύρισε ακόμη περισσότερο την Άγκυρα η οποία φαίνεται ότι επισπεύδει την αναχώρηση του πλωτού της γεωτρύπανου για την περιοχή.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του “σουλτάνου” της Άγκυρας.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real είπε πως υπάρχει φόβος η Άγκυρα να προκαλέσει πολεμικά επεισόδια στην κυπριακή ΑΟΖ. Πολύ δύσκολα θα κάνει το ίδιο και στο Αιγαίο γνωρίζοντας ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δυνατότητα ίδια ισχύος απάντησης σε οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια και έτσι δεν θα ρισκάρει το γόητρο του στρατού της που αποτελεί και τον κορμό του καθεστώτος του Ερντογάν.

Το σκάφος «Deepsea Metro-2» έφτασε στη Τουρκία στις αρχές του 2018 και απέπλευσε από τις νότιες ακτές της Νορβηγίας. Η κρίσιμη αυτή κίνηση ενισχύει το χέρι της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2 μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε θαλάσσιο βάθος 12 χιλιάδες πόδια και έχει βάθος διάτρησης 40 χιλιάδες πόδια. Μετά από την ολοκλήρωση των προετοιμασιών η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Τουρκίας αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων trt.

Δείτε φωτογραφίες του «θηρίου» στη Gallery του Newsbomb.gr

Πηγή φωτογραφιών: www.marinetraffic.com

Η Τουρκία πραγματοποιεί με τα δικά της πλοία έρευνες πετρελαίου και αερίου στην περιοχή. Στις έρευνες πετρελαίου χρησιμοποιούνται επίσης ενοικιασμένα πλοία γεωτρύπανα και πλωτές εξέδρες. Το Deepsea Metro II είναι το πρώτο σκάφος για γεωτρήσεις της Τουρκίας.

Νωρίτερα ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε οτι το τουρκικό πλοίο ξεκινά την πόρεια του προς την ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν δήλωσε οτι «Δεν μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση. Θέλω να ξέρετε ότι σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, θα δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ"».

Το πλωτό τρυπάνι Deep Sea Metro 2 που φτάνει τα 230 μέτρα μήκος, βρίσκεται ακόμα στην Τουρκία και έχει σημαία των νησιών Μάρσαλ με ημερομηνία νηολόγησης 2011. Μπορεί να κάνει γεώτρηση σε 40 χιλιάδες πόδια βάθος. Αυτήν την στιγμή είναι δεμένο στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε το τουρκικό γεωτρύπανο σε βίντεο

Σχετικές ειδήσεις