ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2019: Τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ανασκόπηση 2019: Τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ανασκόπηση 2019 - Ελλάδα: Οι ειδήσεις που σημάδεψαν την χώρα μας - Επιμέλεια: Γιάννης Καλύβας, Ξένια Γιαννάκου

Και το 2019, η επικαιρότητα στην Ελλάδα κατέγραψε πολλά σημαντικά και δυστυχώς στην πλειοψηφία τους, δυσάρεστα γεγονότα.

Οικογενειακές τραγωδίες, βίαια εγκλήματα και φυσικές καταστροφές, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Δείτε τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που φεύγει, όπως τα κατέγραψε το Newsbomb.gr.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Φρίκη με «πακεταρισμένο» πτώμα στο Χαλάνδρι

Ήταν 21 Φεβρουαρίου όταν αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο εύρημα σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι. Ένα πτώμα σε προχωρημένη σήψη δεμένο με σχοινί και τυλιγμένο με κουβέρτες και σχοινιά.

Από την πρώτη στιγμή οι έρευνες στράφηκαν στην σύζυγο του 64χρονου μεσίτη η οποία ήταν άφαντη. Η σύζυγος του 64χρονου με καταγωγή από την Γερμανία εντοπίστηκε ύστερα από δύο βδομάδες και αποκάλυψε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το έγκλημα.

Η Γερμανή σύζυγος του μεσίτη ομολόγησε το έγκλημα και είπε πώς έριξε ηρεμιστικά χάπια στον σύντροφό της για να τον ηρεμήσει ύστερα από έντονο καυγά που είχαν αλλά δεν αντιλήφθηκε το θάνατό του παρά δύο ημέρες αργότερα!

Όπως ανέφερε η ίδια μετά το φονικό ζούσε με το πτώμα του συντρόφου της για 20 μέρες μετά τον θάνατο του καθώς δεν μπορούσε να τον μετακινήσει και αναγκάστηκε τελικά να φύγει από το σπίτι λόγω της έντονης δυσσμίας.

Η 56χρονη συζυγοκτόνος βρίσκεται στην φυλακή, την οποία σύμφωνα με την ίδια είναι η εξιλέωση της για το έγκλημα που διέπραξε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση

ΜΑΡΤΙΟΣ

Αποφυλακίζεται η Ειρήνη Μελισσαροπούλου

Το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ κρίνει αθώα την Ειρήνη Μελισσαροπούλου που τον Νοέμβριο του 2017 είχε συλληφθεί 2017 στο αεροδρόμιο να μεταφέρει 2,6 κιλά κοκαΐνης.

Η πολυαναμενόμενη δίκη του 21χρονου μοντέλου ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου.

Τότε, ο δημόσιος κατήγορος, στην αγόρευσή του δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την έκβαση της δίκης. «Γνώριζες ότι μετέφερες ναρκωτικά στην τσάντα σου. Οι Αρχές σε υποπτεύθηκαν μόλις έφτασες από την Αιθιοπία στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Είχες δύο τσάντες, η μία ήταν ασυνήθιστα πιο βαριά και πιο παχιά» της είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Δεν είχες μαζί σου κανένα έγγραφο ή συνταγή γιατρού που να δείχνει ότι ήταν για νόμιμη χρήση. Από τα μηνύματα στο Facebook και στο κινητό αποδεικνύεται ότι είχες άγχος πώς θα περάσεις τους ελέγχους».

Ωστόσο, το σώμα ενόρκων έκρινε ομόφωνα αθώα το 21χρονο μοντέλο. Ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος υπεράσπισης του 21χρονου μοντέλου αναφορικά με την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου θα κάνει λόγο για πρωτοφανή απόφαση στα δικαστικά χρονικά του Χονγκ Κονγκ. Το νεαρό της ηλικίας, το λευκό ποινικό μητρώο, το γεγονός ότι δεν υπήρχαν δαχτυλικά αποτυπώματα ή γενετικό υλικό στο δέμα με την κοκαΐνη, η άφιξή της στο αεροδρόμιο με εντυπωσιακή αμφίεση που προκαλούσε τα βλέμματα, το μικρό χρηματικό ποσό που είχε πάνω της καθώς και η αναφορά της στο πρόσωπο που την παγίδεψε οδήγησαν σε αμφιβολίες το σώμα των ενόρκων.

Πλέον η νεαρή κοπέλα βρίσκεται κοντά στα αγαπημένα της πρόσωπα και προσπαθεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Πατέρας σκότωσε τον 4χρονο γιο του και αυτοκτόνησε

Ήταν 7 Απριλίου όταν η χώρα «πάγωσε» με την είδηση του 27χρονου πατέρα ο οποίος αφού σκότωσε τον 4χρονο γιο του στον ύπνο στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.

Η πρώτη που αντίκρισε το μακάβριο σκηνικό ήταν η 21χρονη πρώην σύζυγος και μητέρα όταν πήγε να τους αναζητήσει στο σπίτι του 27χρονου στο Χαλάνδρι.

Όπως προέκυψε στην συνέχεια, ο 27χρονος άνδρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα αλλά δεν είχε νοσηλευτεί ποτέ. Το γεγονός που τον στιγμάτισε ήταν ο θάνατος του πατέρα του από καρκίνο. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα άρχισαν τα προβλήματα για την οικογένεια του. Σε ηλικία 22 ετών γνωρίζει στην περιοχή του Γέρακα τη σύντροφό του. Μετά από λίγο καιρό έρχεται στη ζωή ο μικρός Βασιλάκης. Όλοι πίστεψαν πως ο ερχομός του παιδιού θα τον ηρεμούσε και τα προβλήματα θα μειώνονταν. Το αντίθετο. Οι καβγάδες με τη σύντροφό του ήταν συνεχείς, με τον νεαρό να ξυλοφορτώνει σχεδόν καθημερινά τη νεαρή κοπέλα κατηγορώντας τη για απιστία.

Η ίδια δεν αντέχει και φεύγει από το σπίτι. Ο 27χρονος μένει με το παιδί και προσπαθεί μέσω ψυχολογικής υποστήριξης να προχωρήσει στη ζωή. Έπαιρνε μάλιστα και φαρμακευτική αγωγή για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη δουλειά αλλά και στο σπίτι.

Κανείς όμως δεν πίστευε ότι ήταν ικανός να σκοτώσει το ίδιο του το παιδί.

Ο πατέρας πυροβόλησε το 4χρονο αγοράκι του με κλεμμένη κυνηγετική καραμπίνα, πάνω στο κρεβάτι του και ύστερα έδωσε τέλος στη ζωή του με το ίδιο όπλο, ακριβώς δίπλα του έχοντας αφήσει ένα σημείωμα που εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποτρόπαια πράξη του.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Αδέσποτη σφαίρα χτυπά την 8χρονη Αλεξία

Η 8χρονη Αλεξία τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από αδέσποτη σφαίρα, την Κυριακή του Πάσχα, στο σπίτι της, στις Θεσπιές της Θήβας.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Αλεξία που νοσηλευόταν στην Εντατική του νοσοκομείου Παίδων «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού», έπιασε το χέρι της μαμάς της, με τους γονείς της να κλαίνε από συγκίνηση. Πλέον το άτυχο κορίτσι, έχει μπροστά του ένα γολγοθά για την αποθεραπεία της.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση

ΙΟΥΝΙΟΣ

Το ταξίδι του Παναγιώτη - Ραφαήλ

Η μάχη ενός μικρού ήρωα, συγκίνησε όλη την Ελλάδα, που τον... σήκωσε στα χέρια της και τον έστειλε στη Βοστώνη προκειμένου να λάβει μια απαραίτητη για τη ζωή του, θεραπεία.

Ο Παναγιώτης - Ραφαήλ Γλωσσιώτης, έχει διαγνωστεί από την ηλικία των 3 μηνών με μία βαριά εκφυλιστική νόσο που προσβάλλει όλο το μυϊκό σύστημα του ανθρώπου και επηρεάζει την ικανότητα κατάποσης και αναπνοής. Η νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1 αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία βρεφικής θνησιμότητας παγκοσμίως.

Η αποκατάσταση του ελαττωματικού γονιδίου ήταν η μόνη διέξοδος στον αγώνα του. Με το τελικό απαιτούμενο ποσό για τη χορήγηση του φαρμάκου και τη νοσηλεία να διαμορφώνεται στα 2.870.000 ευρώ, οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν, ενώθηκαν και προσέφεραν ότι μπορούσε ο καθένας στην καμπάνια στήριξης του μικρού Παναγιώτη - Ραφαήλ, συγκεντρώνοντας ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό.

Ο μικρός ταξίδεψε στη Βοστώνη όπου και έλαβε την θεραπεία, με την οικογένειά του να ενημερώνει για τις εξελίξεις:

Δείτε την ανάρτηση:

Ο γιατρός του παιδιού Βασίλης Δάρρας μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι «το μήνυμα είναι να μην χάνουν την ελπίδα γιατί η ασθένεια αυτή για πολλούς και διαφόρους λόγους έχει γίνει ο στόχος πολλών ερευνητικών προσπαθειών και όπως φαίνεται έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν κι άλλες θεραπείες στο μέλλον».

Ωστόσο, ο γιατρός τόνισε ότι η γονιδιακή θεραπεία αποσκοπεί στην βελτίωση και όχι και στην τελική αποθεραπεία του παιδιού.

Διαβάστε ΕΔΩ τις ευχές του μικρού ήρωα για τα Χριστούγεννα

ΙΟΥΛΙΟΣ

Η δολοφονία της βιολόγου Σούζαν Ίτον

Τα ίχνη της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, Δρ. Σούζαν Ίτον, εξαφανίστηκαν, στις 2 Ιουλίου 2017, από τις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι, όπου συμμετείχε σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο.

Η σορός της εντοπίστηκε το βράδυ της 8ης Ιουλίου σε σπηλιά στο Μάλεμε της Κρήτης, με την μπροστινή πλευρά του σώματος και το πρόσωπό της στραμμένα προς τα κάτω, ενώ στην είσοδο της σπηλιάς υπήρχε τοποθετημένη μια ξύλινη παλέτα.

Στις 15 Ιουλίου συνελήφθη ένας 27χρονος αγρότης, πατέρας δύο παιδιών από το Μάλεμε, ο οποίος και ομολόγησε το έγκλημα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τραγωδία σε λούνα παρκ στον Αλμυρό

Το βράδυ της Παρασκευής 30 Αυγούστου, ήταν μοιραίο για μία 14χρονη από τη Βρύταινα που διασκέδαζε σε λούνα παρκ το οποίο είχε στηθεί σε παζάρι στον Αλμυρό Βόλου και συγκεκριμένα σε ένα παιχνίδι που ονομάζεται «χαλί». Κάτω από άγνωστες συνθήκες, το άτυχο κορίτσι, έπεσε από το παιχνίδι, χτύπησε πάνω σε άλλο και έπεσε στο κενό.

Λίγο αργότερα η 14χρονη υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που έγινε στο σημείο της τραγωδίας, η ισχύς του μοιραίου «χαλιού», απ’ όπου εκτοξεύτηκε και έχασε τη ζωή της η 14χρονη μαθήτρια ήταν της τάξης των 123 ίππων και όχι των 15 HP, που ήταν δηλωμένο στις Αρχές (οκτώ φορές μεγαλύτερη δηλαδή).

Η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ επιμένει ότι δεν φέρει ευθύνη για το δυστύχημα ενώ ο χειριστής του μοιραίου μηχανήματος «Το μηχάνημα λειτουργούσε κανονικά. Είχε υποβληθεί σε όλους του ελέγχους και είχε συντηρηθεί. Εκτός από χειριστής είμαι και συντηρητής του μηχανήματος. Αν κάποια μπάρα δεν ασφάλιζε, τότε το μηχάνημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει»..

Διαβάστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τραγωδία στα Γλυκά Νερά

Μια ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στο σπίτι της οδού Κυκλάδων στα Γλυκά Νερά, όταν το ροτβάιλερ μιας οικογένειας σκότωσε ένα μωρό μόλις δύο μηνών.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η μητέρα του μωρού, «Το κοριτσάκι μου κοιμόταν μέσα στο πορτ μπεμπέ. Την έβαλα πάνω στην τραπεζαρία και πήγα στο μπάνιο για να καθαρίσω. Την ώρα που έπλενα άκουσα φασαρία στο σαλόνι. Αμέσως έτρεξα και είδα το σκυλί να έχει αρπάξει τη μικρούλα με τα δόντια του από τη μέση. Την κουνούσε πέρα δώθε πάνω στα έπιπλα. Ο σκύλος είχε σκίσει τη σίτα και είχε μπει μέσα στο σαλόνι. Αμέσως απελευθέρωσα το παιδί και κάλεσα στο κινητό τον άνδρα μου», είπε.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, ο θάνατος του βρέφους προήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Επαναστατική Αυτοάμυνα

Την πρώτη γιάφκα της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» εντόπισε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στην περιοχή της Κυψέλης, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Παράλληλα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας σε βάρος των δύο συλληφθέντων και δύο ακόμα ατόμων που αναζητούνται, για την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Λίγες ημέρες αργότερα ένας εκ των καταζητούμενων, «εμφανίστηκε» με κείμενό του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση

Αυτοί που «έφυγαν» από κοντά μας

Το 2019 ήταν μια χρονιά κατά την οποία αποχαιρετήσαμε πολλούς ανθρώπους που ξεχώρισαν με την παρουσία και τη δράση τους και αγαπήθηκαν από εκατομμύρια Ελλήνων. Επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες... δεν είναι πια εδώ, αφήνοντας ο καθένας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Το τελευταίο «αντίο», είπαμε τη χρονιά που φεύγει -μεταξύ άλλων- στους μουσικοσυνθέτες Γιάννη Σπανό και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, στους ηθοποιούς Τάσο Περζικιανίδη, Τάκη Σπυριδάκη, Τάκη Μόσχο, Κώστα Ευριπιώτη και Φαίδωνα Γεωργίτση, στους δημοσιογράφους - εκδότες Βασίλη Λυριτζή, Θέμο Αναστασιάδη, Δημήτρη Ρίζο, Κική Σεγδίτσα, Κώστα Καίσαρη, στον επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλο, στον φιλόλογο και συγγραφέα Σαράντο Καργάκο, στον βραβευμένο φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, στην βραβευμένη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη, στον παρουσιαστή Κώστα Σγόντζο.