ΕΛΛΑΔΑ

Στον δήμο Φυλής τα παιδιά του νηπιαγωγείου παίζουν και μαθαίνουν κυκλοφοριακή αγωγή

Στον δήμο Φυλής τα παιδιά του νηπιαγωγείου παίζουν και μαθαίνουν κυκλοφοριακή αγωγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Τον... Σταμάτη και τον Γρηγόρη θα γνωρίσουν από πολύ νωρίς τα παιδιά των νηπιαγωγείων στον δήμο Φυλής. Με πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και σε συνεννόηση με τους νηπιαγωγούς, η αυλή ενός νηπιαγωγείου μετατράπηκε σ' ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής προσχολικής ηλικίας.

Διάδρομοι κυκλοφορίας, μικρά φανάρια, βασικά σήματα τροχαίας όπως το stop, χώροι πάρκινγκ με ειδική σήμανση για ΑμεΑ, διαβάσεις πεζών, αλλά και διάβαση τρένου, είναι μερικά μόνο από τα όσα συμπεριλήφθηκαν στο πάρκο και ο στόχος είναι ν' αποκτήσουν τα παιδιά από πολύ νωρίς μια σωστή κυκλοφοριακή παιδεία και μαθήματα οδικής ασφάλειας με τρόπο βιωματικό, συνδυάζοντας δηλαδή το παιχνίδι με διασκεδαστικές εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή φρόντισε επίσης, να εφοδιάσει το 2ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων με τον απαραίτητο εξοπλισμό, δηλαδή δύο μικρά αυτοκίνητα με πεντάλ, κράνη, πινακίδες κ.α. Το νηπιαγωγείο αυτό θα αποτελέσει τον «κόμβο» και για τα άλλα σχολεία του δήμου Φυλής, καθώς θα προγραμματιστούν και θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις από όλα τα νηπιαγωγεία της πόλης, ώστε να κάνουν και τα παιδιά αυτών των σχολείων μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Δείτε την gallery:

Τα γραφικά στον προαύλιο χώρο ανέλαβε ο «γκραφίστας» Χρήστος Ρουμελιώτης, παλιός «γνώριμος» του δήμου, καθώς ήταν αυτός που το περασμένο καλοκαίρι «έντυσε» το 1ο Δημοτικό Σχολείο με ζωγραφιές, γκράφιτι και εκτεταμένους ελαιοχρωματισμούς από άκρη σε άκρη, δίνοντας έτσι στο κτίριο έναν τόνο χαράς και θετικής ενέργειας.

«Θελήσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για προσχολικές ηλικίες, γιατί πιστεύουμε πως τα παιδιά από πολύ νωρίς μπορούν ν' αποκτήσουν κυκλοφοριακή παιδεία και να γνωρίσουν την ασφαλή μετακίνηση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Φυλής και εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας Γιάννης Κρεμύδας.

«Ειδικά στη χώρα μας πληρώνουμε έναν μεγάλο φόρο αίματος στην άσφαλτο. Κάθε χρόνο χάνουμε έναν αριθμό ανθρώπων, που αντιστοιχεί στον πληθυσμό μιας μικρής πόλης. Επομένως το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Πρέπει λοιπόν από μικροί να μαθαίνουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά στους δρόμους», λέει ακόμη και μάλιστα στο σημείο αυτό αναφέρει και κάτι προσωπικό: «Έχω χάσει δικό μου άνθρωπο σε τροχαίο, επομένως είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα αυτό. Αν θέλετε το αισθάνομαι πλέον και σαν χρέος μου να κάνουμε κάτι στην τοπική κοινωνίας μας και στον βαθμό που μας αναλογεί. Έτσι προχωρήσαμε σε αυτή την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής προσχολικής ηλικίας, το πρώτο σε όλη τη χώρα που είναι εντός του σχολείου και όχι σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Μιλήσαμε με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι το βρήκαν εξαιρετική ιδέα, συζητήσαμε όλες τις παραμέτρους, είχαμε μια άριστη συνεργασία μαζί τους και το υλοποιήσαμε».

Αμέσως μετά ο κ. Κρεμύδας αναφέρει πώς το υποδέχθηκαν τα ίδια τα παιδιά: «Είναι ενθουσιασμένα και το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Μπορεί να είναι μαθητές νηπιαγωγείου, όμως τα παιδιά είναι πανέξυπνα σε αυτή την ηλικία και μαθαίνουν αμέσως. Το χαίρονται λοιπόν, το διασκεδάζουν, οι εκπαιδευτικοί είναι συνεχώς δίπλα τους για να κατευθύνουν τα παιδιά, για να τους εξηγούν τα βασικά και να λύνουν τις όποιες απορίες τους κι έτσι το παιχνίδι και η διασκέδαση γίνονται ταυτόχρονα εκπαιδευτική δράση και παίρνουν τα παιδιά τα πρώτα μαθήματα σωστής κυκλοφοριακής συμπεριφοράς».

Και οι γονείς πώς το υποδέχθηκαν; «Είναι πολύ ευχαριστημένοι και μας το λένε», απαντά ο κ. Κρεμύδας και προσθέτει: «Γενικότερα έχει κάνει εντύπωση στην τοπική κοινωνίας μας».

Σχετικά με τους λόγους που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, εξηγεί: «Είναι δύο οι βασικοί λόγοι. Ο πρώτος γιατί έχει έναν χώρο που προσφέρεται για μια τέτοια δράση, καθώς διαθέτει το πιο μεγάλο και άρα πιο κατάλληλο προαύλιο. Έχει άπλα μπροστά του το σχολείο. Και ο δεύτερος, γιατί βρίσκεται σε τέτοιο σημείο, ώστε εξυπηρετεί στο να έρθουν και τα άλλα νηπιαγωγεία στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής».

Στο τέλος, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Φυλής, προσθέτει: «Μακάρι η Πολιτεία να βάλει την κυκλοφοριακή αγωγή μέσα στα σχολεία. Το έχουμε ανάγκη ως χώρα. Εδώ στη Φυλή ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς είναι συμπαραστάτης στην όλη προσπάθεια, όμως πρέπει να ενταχθεί η κυκλοφοριακή αγωγή σε όλα τα σχολεία της χώρας».

Και καταλήγει: «Από το παράθυρο του γραφείου μου βλέπω τα παιδιά που χαίρονται το παιχνίδι στο κυκλοφοριακό πάρκο και την ίδια στιγμή το χαίρομαι κι εγώ μαζί τους. Το κάναμε με αγάπη όλο αυτό και η χαρά τους μας γεμίζει με χαρά».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ