ΕΛΛΑΔΑ

Στον κατάλογο της Ουνέσκο το « Άγιον Όρος της Κρήτης»

Στον κατάλογο της Ουνέσκο το « Άγιον Όρος της Κρήτης»

Την ένταξή τους στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO διεκδικούν τα Αστερούσια Όρη!

Το μοναδικό τοπίο φυσικού Κάλλους εξαιτίας των μοναδικών γεωγραφικών, τοπιογραφικών, φυσικών του στοιχείων και χαρακτηριστικών, αλλά και του αρχαιολογικού, του ιστορικού, οικιστικού και πολιτισμικού του φορτίου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους της Κρήτης και της χώρας. Είναι μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες του χριστιανισμού και του μοναχισμού στην Κρήτη. Έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως το «Κρητικό Ιερόν Όρος» ή ως το « Άγιον Όρος της Κρήτης».

Ήδη έχουν γίνει οι σχετικές προετοιμασίες και σε συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του ΤΕΕ ΤΑΚ θα ετοιμαστεί ο σχετικός φάκελος για την υποψηφιότητα των Αστερουσίων.

Η Κρήτη διαθέτει εξαιρετικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, έναν πλούτο Τόπων και Μνημείων που σε συνδυασμό με το ευρύ πολιτισμικό της απόθεμα, τη σημαντική άύλη κληρονομιά την καθιστούν «Τόπο με ιδιαίτερη και ανθεκτική ταυτότητα» τονίζουν οι δυο φορείς που θα υπογράψουν προγραμματική σύμβαση επισημαίνοντας ότι η σύνταξη σχετικών φακέλων για τους Τόπους και τα Μνημεία του νησιού, συνοδευόμενοι από αντίστοιχα ολοκληρωμένα τοπικά διαχειριστικά σχέδια, με βάση τα αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές της UNESCO, αποτελεί την απαρχή για την διαμόρφωση του Δικτύου Τόπων και Μνημείων της Περιφέρειας Κρήτης.

Η θετική πορεία της ένταξης της νησίδας της Σπιναλόγκας, ήδη έχει περιληφθεί στο κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη μνημείων της UNESCO (tentative list), ύστερα από την υποβολή και τις ενέργειες της Περιφέρεια Κρήτης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πληρότητα και ποιότητα του σχετικού φακέλου υποβολής του αιτήματος, ο οποίος καταρτίστηκε, από επιστημονική ομάδα του ΤΕΕ-ΤΑΚ, στο πλαίσιο της σχετικής ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης.

Πηγή: cretalive.gr