ΚΟΣΜΟΣ

Έρχονται Ευρώπη τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια: H γνωμάτευση της EFSA για τη νέα τροφή

Σκουλήκια

Η μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών (τμήμα για τα νέα τρόφιμα και τοξικολογική ασφάλεια) η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των 27 κρατών μελών της ΕΕ και προεδρεύει σε αυτήν εκπρόσωπος της Κομισιόν, εξέδωσε στις 3 Μαΐου ευνοϊκή γνωμάτευση για το σχέδιο νομικής πράξης που επιτρέπει τη διάθεση στην αγορά αποξηραμένων κίτρινων σκουληκιών ως τροφή.

Μετά την έγκριση από τα κράτη μέλη, τις προσεχείς εβδομάδες θα εκδοθεί κανονισμός που θα εγκρίνει αυτό το έντομο ως τρόφιμο.

Ο όρος κίτρινο γεύμα σκουλήκι αναφέρεται στις προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor.

Αυτό το νέο φαγητό προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως αποξηραμένο έντομο με τη μορφή σνακ ή ως συστατικό τροφίμων, σε διάφορα τρόφιμα.

Το "Novel Food" ορίζεται ως τροφή που δεν είχε καταναλωθεί σε σημαντικό βαθμό από τους ανθρώπους στην ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός για τα νέα τρόφιμα. Μολονότι υπήρχαν στοιχεία για έντομα που καταναλώθηκαν στο παρελθόν, κανένα κράτος μέλος δεν έχει επιβεβαιώσει την ανθρώπινη κατανάλωση σε σημαντικό βαθμό πριν από τις 15 Μαΐου 1997 για οποιοδήποτε είδος εντόμου.

Ο κανονισμός για τα νέα τρόφιμα απαιτεί άδεια πριν από τη διάθεση ενός νέου τροφίμου στην αγορά της Ένωσης.

Ο κανονισμός για τα νέα τρόφιμα αφορά μόνο την έγκριση ενός προϊόντος, μετά από μια αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η Αρχή επαληθεύει, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, ότι τα τρόφιμα δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου.

Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ένα από τα τελικά βήματα στη διαδικασία έγκρισης . Τα κράτη μέλη έδωσαν το πράσινο φως στην Κομισιόν να επιτρέψει σε έναν υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων, ο οποίος είχε ζητήσει αυτήν την άδεια, να διαθέσει το προϊόν στην αγορά της ΕΕ. Η Κομισιόν θα εκδώσει τώρα νομική πράξη προς το σκοπό αυτό.

Τα νέα τρόφιμα μπορούν να εγκριθούν μόνο εάν δεν ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Μετά από αίτηση της εταιρείας SAS EAP Group, το προϊόν πέρασε από μια αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση από την EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εν λόγω έντομο είναι ασφαλές για τα επίπεδα χρήσης που προτείνει ο αιτών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα - Ευχάριστα νέα για 9 από τις 11 περιοχές

Ροή Ειδήσεων