ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου χορήγηση κονδυλίων για γεύσεις!

Πρόταση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου χορήγηση κονδυλίων για γεύσεις!

Μία στρατηγική προώθησης των «γεύσεων της Ευρώπης» με αυξημένα κονδύλια ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει σχετικές προτάσεις.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης κάνει λόγο για ένα ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά: «Υπερασπιζόμαστε την αντίληψη ότι τα προϊόντα που παράγονται στην Ευρώπη είναι σαφώς ανώτερα από τα αντίστοιχα στον τρίτο κόσμο. Έχουν αυστηρές προδιαγραφές ως προς τα χημικά και τα φάρμακα, υπάρχει αυστηρός κανονισμός για τα ζώα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και υπάρχουν κοινωνικά πλαίσια μέσα στα οποία προστατεύεται η εργασία, για παράδειγμα δεν έχουμε αθέμιτη εργασία των παιδιών, των νέων, των γυναικών- κάτι που δεν ισχύει στις περισσότερες χώρες του τρίτου κόσμου»

Η Ε.Ε. προτίθεται να αυξήσει τα κονδύλια για το αποκαλούμενο «οριζόντιο καθεστώς προώθησης», το οποίο σήμερα απορροφά μόνο το 0,1% του προϋπολογισμού για τη γεωργική πολιτική. Υποστηρίζει μάλιστα ότι από τις δράσεις αυτές θα επωφεληθούν όχι μόνο οι παραγωγοί, αλλά και η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων, η οποία ήδη σήμερα μεταποιεί το 70% των γεωργικών πρώτων υλών και εδρεύει κυρίως σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως εμάς στην Ελλάδα είναι ότι υιοθετείται πλέον ως δυνατότητα να αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων- και αυτό να εκτιμάται ως πρόσθετη ποιοτική διάκριση- η προέλευση από «ορεινές περιοχές» , είτε σε νησιά, είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Θα μπορεί να αναγράφεται στην ετικέτα του ότι το προϊόν είναι «ορεινής προέλευσης»

Ας πούμε το μέλι μας, κρασί που παράγουμε σε ορεινούς αμπελώνες, αρωματικά φυτά, κτηνοτροφικά προϊόντα από κρεατικά μέχρι προϊόντα γάλακτος» λέει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Deutsche Welle.