ΚΟΣΜΟΣ

Δημοκρατία της Αμπχαζίας: νέα διαμάχη στο διεθνές πεδίο

Δημοκρατία της Αμπχαζίας: νέα διαμάχη στο διεθνές πεδίο

Με μια πολυπληθή διαδήλωση και κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης και του κτηρίου δημόσιας διοίκησης οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις της Αμπχαζίας εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους προς την τρέχουσα κυβέρνηση του Αλεξάντερ Ανκβάμπ.

Αφορμή αυτής της διαμάχης αποτελεί το ζήτημα της έκδοσης διαβατηρίων για τους κατοίκους των Ανατολικών συνόρων. Όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για πολίτες της Αμπχαζίας που, όμως, δεν εγκατέλειψαν την γεωργιανή υπηκοότητα μετά την de facto ανεξαρτησία από τη Γεωργία το 1992.

Ως αποτέλεσμα, 27 χιλιάδες άνθρωποι γεωργιανής καταγωγής έλαβαν παράνομα το αμπχαζιανό διαβατήριο, καθώς η γεωργιανή υπηκοότητα απαγορεύεται δια νόμου. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η περαιτέρω έκδοση διαβατηρίων ανεστάλη έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης, η οποία τώρα απαιτεί δραστικά μέτρα για μια κυβέρνηση εθνικής εμπιστοσύνης και για μεταβίβαση εξουσιών από τον Πρόεδρο στην Βουλή και στην κυβέρνηση.

Η διαμάχη είναι σε εξέλιξη με την αντιπολίτευση να απειλεί ότι θα εμποδίσει την πορεία του Προέδρου προς το γραφείο του.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσιογράφοι κρατούνται αιχμάλωτοι από αυτονομιστές

EE: Εκτός ατζέντας νέες κυρώσεις για τη Ρωσία;