ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές 2017: Ο Σουλτς απέναντι στη Μέρκελ για την καγκελαρία

Γερμανικές εκλογές 2017: Ο Σουλτς απέναντι στη Μέρκελ για την καγκελαρία

Αιχμές Γκάμπριελ κατά Μέρκελ

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όπως ανακοίνωσαν ο ίδιος καθώς και ο ηγέτης του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το SPD θα ψηφίσει για να εγκρίνει αυτή την απόφαση την Κυριακή, όταν ο κ. Σουλτς θα παρουσιάσει επίσης το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, ανέφεραν οι δύο άνδρες.

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, η οποία με συγκινεί βαθιά. Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές, για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων», είπε ο κ. Σουλτς.

Ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε από την πλευρά του ότι το κόμμα έχει συμφωνήσει πως ο ίδιος θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

Νωρίτερα εντός της ημέρας, ο κ. Γκάμπριελ είχε προτείνει ως υποψήφιο καγκελάριο της Γερμανίας με τη σημαία του SPD τον κ. Σουλτς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
«Αν ήμουν υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί μ' εμένα και το SPD», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο κ. Γκάμπριελ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του κόμματος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κ. Σουλτς έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος..

Τον Δεκέμβριο, λίγο μετά την ανακοίνωσή του ότι εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό του αξίωμα για να διεκδικήσει μια βουλευτική έδρα στη Γερμανία, οι θετικές γνώμες για τον Σουλτς ανέρχονταν στο 57%, επίπεδο ίσο με εκείνο της δημοφιλίας της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Γκάμπριελ: Η εμμονή της Μέρκελ στη λιτότητα γέννησε τον λαϊκισμό

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) επέκρινε τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες προώθησαν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

«Οι πολιτικές της Άγγελας Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμφίβολα συνέβαλαν στις βαθιές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, στην απομόνωση μιας κυριαρχικής γερμανικής κυβέρνησης και, διαμέσου της αδυσώπητης επιμονής στη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία εντός Γερμανίας», τόνισε ο Γκάμπριελ στην ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μια συνέπεια υπήρξε η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και να πληγεί όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και το καλό επενδυτικό κλίμα».

Για τον Γκάμπριελ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκυβερνούν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), απέτυχαν να πείσουν τη Μέρκελ να αλλάξει γραμμή.

«Η συνέχιση των σημερινών πολιτικών συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ. «Αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Γερμανία», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις