ΚΟΣΜΟΣ

Η απάντηση του Καναδά στην ένταξη της Παλαιστίνης στην Ουνέσκο

Η απάντηση του Καναδά στην ένταξη της Παλαιστίνης στην Ουνέσκο

Δεν θα αυξήσει τη συνεισφορά του στην Ουνέσκο ο Καναδάς για να καλύψει το κενό που δημιουργείται με τη διακοπή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ ως απάντηση για την ένταξη της Παλαιστίνης σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπράιντ.

«Σε καμιά περίπτωση ο Καναδάς δεν θα καταβάλει πρόσθετους πόρους για να καλύψει οποιαδήποτε ανεπάρκεια προκύψει στον προϋπολογισμό λόγω της απόφασης αυτής. Οι χώρες που υπερψήφισαν το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής θα έπρεπε να γνώριζαν ποιές θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές ταμειακές συνέπειες της απόφασής αυτής», δήλωσε ο Μπράιντ.

Ο Καναδάς χρηματοδοτεί με δέκα εκατομμύρια δολάρια ετησίως τον οργανισμό του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό αλλά «δεν εξετάζει νέα προγράμματα χρηματοδότησης στην παρούσα φάση», τόνισε ο υπουργός.

Η Ουνέσκο αποφάσισε τη Δευτέρα, κατά τη Γενική της Συνέλευση στο Παρίσι, η Παλαιστίνη να γίνει πλήρες μέλος της με 107 ψήφους υπέρ, 52 αποχές και 14 ψήφους κατά, μεταξύ τους οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε αμέσως ότι διακόπτει την καταβολή 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα αυτόματο μέτρο καθώς οι ΗΠΑ, μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, είχαν απαγορεύσει τη δεκαετία του 1990 κάθε χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που θα δεχόταν στους κόλπους της την Παλαιστίνη ως ισότιμο μέλος.