ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα από το παρελθόν για χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Πρόστιμα από το παρελθόν για χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις
INTIME

Πρόστιμα από το παρελθόν καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από την περασμένη εβδομάδα οι φορολογούμενοι είδαν στον λογαριασμό τους στο Τaxisnet ότι βεβαιώθηκε το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε από την εφορία για εκπρόθεσμη υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του έτους 2014.Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 100 έως 400 ευρώ και επιβαρύνονται με τέλος χαρτοσήμου 2,4%.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014 μέσα στο τετραήμερο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016, διάστημα για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει σιωπηρή παράταση.

Επειδή όμως ουδέποτε κατατέθηκε η απαραίτητη νομοθετική διάταξη και δεν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τη συγκεκριμένη παράταση, οι εφορίες καταλόγισαν σωρηδόν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή σε όσους φορολογούμενους είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του 2014 την περίοδο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016.

Οι εφορίες έστειλαν πρώτα τα ραβασάκια στους φορολογούμενους και στη συνέχεια βεβαίωσαν τα πρόστιμα στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Για το θέμα αυτό, την περασμένη εβδομάδα έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία ζητούσαν τη διαγραφή των προστίμων στις ΜΥΦ, η οποία σύμφωνα με τα Νέα δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.