ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά από το 1918

Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά από το 1918
AP

Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά από το 1918, εν μέσω των ολοένα και αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης, που έχουν κλείσει τις οδούς πληρωμών προς τους πιστωτές στο εξωτερικό.

Για μήνες η Ρωσία έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις ποινές που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά χθες έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων, που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στις 27 Μαΐου, προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρέωσης εάν δεν τηρηθεί.

Ταϊβανέζοι κάτοχοι δύο ρωσικών ευρωομολόγων δεν έχουν λάβει τους τόκους που έπρεπε να είχαν λάβει στις 27 Μαΐου -29 εκατ. δολάρια για ομόλογο λήξεως το 2036 σε ευρώ και 71 εκατ. δολάρια σε ομόλογο λήξεως το 2026 σε δολάριο.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε «φάρσα» τον χαρακτηρισμό της μη καταβολής αυτής ως «αθέτηση υποχρέωσης».

Σημειώνεται πως παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία μέχρι τώρα έχει καταφέρει να καταβάλει τις πληρωμές σε επτά ομόλογα, από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η αθέτηση πληρωμής δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποιο ντόμινο στις αγορές ή στη ρωσική οικονομία. Επισημαίνει πως τα ρωσικά ομόλογα διαπραγματεύονται για σεντς επί του δολαρίου από τότε που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, ένδειξη πως οι επενδυτές πίστευαν πως η αθέτηση πληρωμής ήταν εύλογη.

Τελευταία φορά που η Ρωσία δεν πλήρωσε ξένο δανεισμό της ήταν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, όταν ο Λένιν αποκήρυξε το χρέος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή ομολόγων σε ρούβλι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1998, ωστόσο κατάφερνε την περίοδο εκείνη να είναι ενήμερο το ξένο χρέος της.

Ροή Ειδήσεων