ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στις τιμές πώλησης των σχολικών ειδών - Πώς θα εφαρμοστεί

Πλαφόν στις τιμές πώλησης των σχολικών ειδών - Πώς θα εφαρμοστεί
Εurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Πλαφόν μπαίνει στις τιμές πώλησης των σχολικών ειδών, ενώ ετοιμάζεται το «καλάθι των σχολικών».

Ανώτατο όριο στο περιθώριο µεικτού κέρδους σε εννέα σχολικά είδη, καθώς και στους θερµοσίφωνες, προβλέπει υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, κατ’ εφαρµογήν της διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του νοµοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών.

Το επόµενο διάστηµα θα ακολουθήσει νέα υπουργική απόφαση του κ. Σκρέκα µε την οποία θα καθορίζονται οι λεπτοµέρειες εφαρµογής του «καλαθιού σχολικών ειδών» –ένα θεµατικό καλάθι δηλαδή, όπως είχε γίνει τα Χριστούγεννα και το Πάσχα– και θα περιλαµβάνονται σε αυτή και αλλαγές στο γενικό «καλάθι του νοικοκυριού».

Με τις κινήσεις αυτές το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να περιορίσει, αν όχι να εξαλείψει, τη δυσαρέσκεια που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει µετά τη θερινή ραστώνη από την πλειονότητα των νοικοκυριών στην Ελλάδα λόγω της συνεχιζόµενης ακρίβειας. Ειδικά, µάλιστα, καθώς ο Σεπτέµβριος θεωρείται έτσι κι αλλιώς µήνας αυξηµένων δαπανών.

Τα σχολικά είδη τα οποία θα υπάγονται στη ρύθµιση περί πλαφόν στο περιθώριο µεικτού κέρδους είναι τα ακόλουθα: σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, µολύβια ξύλινα ή µηχανικά, χρωµατιστοί µαρκαδόροι, στυλό, γόµες, ξύστρες, διαβήτες/χάρακες. Τα είδη αυτά θα αποτελέσουν και τη βάση για το «καλάθι σχολικών ειδών», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εντός του Αυγούστου.

Το «καλάθι» µε τα σχολικά είδη αναµένεται ότι θα είναι διαθέσιµο, εκτός από τα σούπερ µάρκετ, και σε αλυσίδες παιχνιδιών και ειδών τεχνολογίας που πωλούν και σχολικά µε τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, ενώ θα µπορούν να συµµετάσχουν προαιρετικά όλα τα βιβλιοπωλεία, εφόσον το επιθυµούν.