ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Presse: Σε δίλημμα οι δανειστές με την Ελλάδα!

Die Presse: Σε δίλημμα οι δανειστές με την Ελλάδα!

«Αν οι διεθνείς δανειστές χαλαρώσουν απέναντι στην Ελλάδα τις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις διακινδυνεύουν την αξιοπιστία τους, αν παραμείνουν σκληροί θέτουν σε κίνδυνο την προθυμία της Αθήνας για συνεργασία», γράφει στον υπότιτλο σημερινού δημοσιεύματός της, με τίτλο «Το δίλημμα των πιστωτών με την Αθήνα», η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Αναφέροντας πως αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εφημερίδα παρατηρεί ότι η σχετική ηρεμία που επικρατεί τελευταία σε σχέση με τη χώρα οφείλεται σε τρεις λόγους: πρώτον, στην εντατική ενασχόληση των εταίρων με τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης, δεύτερον, στη συμφωνία για μια άτυπη «ανακωχή» που έχουν κάνει η Αθήνα με την τρόικα -η οποία αναμένεται σήμερα για τη συζήτηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων- και κατά τρίτον, στο ό,τι η Αθήνα είναι εδώ και λίγο καιρό, πάλι, σε θέση να ισορροπήσει δαπάνες και έσοδα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αφαιρούμενων των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους, το πλεόνασμα που επιτυγχάνεται εφέτος είναι ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, που, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αρκεί για τη χρηματοδότηση τρεχουσών αναγκών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, οπότε το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει τα 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1,6% του ΑΕΠ, κάτι που προβλέπεται στον προϋπολογισμό που υπερψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

eurogroup11

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μια καταρχάς καλή είδηση και η Αθήνα μπορεί να ανασκουμπωθεί για την απομείωση του χρέους που αντιπροσωπεύει ένα 176% του ΑΕΠ, ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στο ό,τι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού και η προθυμία για μεταρρυθμίσεις είναι αντιστρόφως ανάλογα - αυτό φανερώνει και το πάγωμα από την τρόικα της εκταμίευσης της δόσης του δανείου, λόγω ελλιπούς, κατά την άποψή της, προόδου στις μεταρρυθμίσεις στον διοικητικό και φορολογικό τομέα.

Επιπλέον, υπάρχει αντιπαράθεση ως προς δύο νομοσχέδια, αυτό για τις αναγκαστικές κατασχέσεις ακινήτων σε βάρος υπερχρεωμένων νοικοκυριών και εκείνο για τη φορολόγηση αγροτεμαχίων, που θα συζητηθούν προσεχώς στη Βουλή και που, σύμφωνα με την τρόικα, δεν επαρκούν. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πίεση που η τρόικα μπορεί να ασκήσει είναι τώρα μικρότερη, καθώς, προς το παρόν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν εξαρτάται πλέον από τα χρήματα των πιστωτών.

troika22

Με τον τρόπο αυτό, κατά την άποψη της εφημερίδας, η τρόικα βρίσκεται σε ένα δίλημμα: διότι εάν υποχωρήσει θα χάσει την αξιοπιστία της, ενώ εάν κρατήσει σκληρή στάση διακινδυνεύει την προθυμία συνεργασίας της Αθήνας, καθώς ο ελληνικός λαός θέλει πλέον να τελειώνει η λιτότητα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και με την ανεργία να ανέρχεται στο 27%. Αναφέρεται, επίσης, πως η Ελλάδα ήδη έχει λάβει από τους δανειστές της 345 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 240 δισ. από δάνεια και τα 105 δισ. έμμεσα, με τη διαγραφή χρέους, ωστόσο η Αθήνα δεν θα μπορέσει να σταθεί με τις δικές της δυνάμεις στα πόδια της, χωρίς μία επιπλέον διαγραφή χρέους, η οποία αυτή τη φορά θα πλήξει κύρια την Ευρώπη, καθώς οι χώρες της ΕΕ και το ΔΝΤ κατέχουν το 84% των ελληνικών υποχρεώσεων.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την προειδοποίηση που απεύθυνε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης στις Βρυξέλλες, πως η διαγραφή ελληνικού χρέους έθεσε εκτός της πορείας του τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα να τεθεί και η Κύπρος υπό την εποπτεία της τρόικα.

Διαβάστε επίσης:

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας στο CNBC για αποδέσμευση της επόμενης δόσης

Έκλεισε η συμφωνία για τη δόση του 1 δισ. που έπρεπε να έχει δοθεί

Eurogroup: Ίσως ένα δισ. τώρα και τον Ιανουάριο οι τελικές αποφάσεις

Βρυξέλλες: Μην περιμένετε τίποτε από το σημερινό Eurogroup

Τινάζουν στον αέρα τη χώρα για τους πλειστηριασμούς

Προκαλεί η τρόικα: Άστεγοι υπάρχουν παντού, γιατί όχι και στην Ελλάδα

Σκηνικό εκβιασμού για πλειστηριασμούς και νέα μέτρα

Προβλέψεις για αύξηση των «κόκκινων» δανείων ως το 2017