ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAS: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμα τη λίστα μεταρρυθμίσεων

FAS: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμα τη λίστα μεταρρυθμίσεων

«Οι πιστωτές παραπονούνται για κακή προετοιμασία των Ελλήνων» είναι ο τίτλος της κυριακάτικης έκδοσης της FAZ που αναφέρει πως «στις Βρυξέλλες διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με τους διεθνείς δανειστές της χώρας για μεταρρυθμιστικά σχέδια. Μια ανάλογη λίστα πρέπει πρώτα να καταρτιστεί από κοινού».

Η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της FAS από κύκλους της διαπραγμάτευσης, δεν έχει ακόμη υποβάλει λίστα με μεταρρυθμιστικά σχέδια στις Βρυξέλλες».

«Ναι μεν συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Αθήνας και των πιστωτών της χώρας την Παρασκευή το βράδυ για μια πρώτη συνεδρίαση, αλλά εκεί συζητήθηκαν μόνο διαδικαστικά θέματα. Η ατμόσφαιρα περιγράφηκε κατόπιν ως νηφάλια. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ΕΜΣ παραπονέθηκαν για την κακή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων», αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου και προσθέτει ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν ακυρωθεί επανειλημμένως συνεδριάσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.

FAZ

«Δεν δόθηκε πρόσβαση σε ελληνικά υπουργεία στους εκπροσώπους των πιστωτών, παρότι ο πρωθυπουργός (Αλέξης) Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στην καγκελάριο (Άγγελα) Μέρκελ την Δευτέρα», τονίζεται στο δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος των πιστωτών δηλώνει στην εφημερίδα «ήταν απογοητευτικές ημέρες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο στις 13:00 και επρόκειτο να κρατήσουν όλο το Σαββατοκύριακο. «Η λίστα θα καταρτιστεί πλέον από κοινού», μεταφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους των πιστωτών και αναφέρει ακόμη ότι την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Αν ως τότε υπάρχει λίστα, συνεχίζει, θα μπορούσαν οι υπουργοί Οικονομικών να συμμετάσχουν μετά το Πάσχα (ενν. των Καθολικών) σε μια έκτακτη συνάντηση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει στο μεταξύ να αποφασίσει στην Βουλή κάποιες συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν την λίστα και διαπιστώσουν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποδεσμευτεί μια τελευταία δανειακή δόση ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα», επισημαίνεται ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ