ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Τα ελληνικά ήθη και τα γερμανικά μαθηματικά πρέπει να βρουν κοινό έδαφος

FT: Τα ελληνικά ήθη και τα γερμανικά μαθηματικά πρέπει να βρουν κοινό έδαφος

H καταγωγή, της λέξης "αίνιγμα" είναι ελληνική. Με την ευκαιρία, είναι αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Γερμανοί αυτές τις μέρες, όταν οι σκέψεις τους μεταφέρονται στην Ελλάδα, γράφουν σε άρθρο τους οι FT με τίτλο«Τα ελληνικά ήθη και τα γερμανικά μαθηματικά πρέπει να βρουν κοινό έδαφος».

Ούτε η Άγγελα Μέρκελ, ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γνωρίζουν με βεβαιότητα τι κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τώρα. Εκβιάζει; Παίζει Πόκερ; Ή είναι πολιτική αυτοκτονία;

Την περασμένη Δευτέρα, η κα Μέρκελ πέρασε περίπου επτά ώρες μιλώντας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η ατμόσφαιρα ήταν λιγότερο τεταμένη από ό, τι αναμενόταν, αλλά υπήρξε μόνο οριακή πρόοδος επί της ουσίας. Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να αμφισβητεί το γράμμα και το πνεύμα σχεδόν σε κάθε συμφωνία που υπογράφηκε από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, του υπουργικού συμβουλίου, έχουν απομονώσει τη χώρα τους με πρωτοφανή τρόπο. Οι ηγέτες της ευρωζώνης, ενωμένοι ενάντια στα αιτήματα της κυβέρνησης της Αθήνας.

Τα πράγματα δεν φαίνονται ελπιδοφόρα για τον κ. Τσίπρα, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα από ό,τι θα πίστευε κανείς.

Ο πρωτογενής αντίπαλός του, είναι πολιτικά πιο αδύναμος από ό, τι φαίνεται. Είναι αλήθεια ότι η επιρροή της καγκελαρίου πάνω στους ανώτατους Ευρωπαίους ηγέτες σημαίνει ότι εάν ή όχι η Ελλάδα παραμείνει εντός της ευρωζώνης είναι γιατί εκείνη το αποφασίζει.

Ωστόσο, ενώ αυτό είναι ένα ισχυρό χαρτί, η ευαισθησία γύρω από την ιστορία της Γερμανίας καθίσταται σχεδόν αδύνατο να το ρίξει.

Όπως όλοι οι προκάτοχοί της, η κα Μέρκελ επιδιώκει να αποφύγει οποιαδήποτε εντύπωση του γερμανικού δεσποτισμού.

Αλλά με αυτόν τον τρόπο γίνεται πολύ πιο δύσκολο. Η Γαλλία, παραδοσιακά ένα αντίβαρο στο Βερολίνο, έχει χάσει μεγάλο μέρος της οικονομικής επίδρασης της Ένωσης. Η Γερμανία είναι αναμφισβήτητα τεράστια οικονομική δύναμη της ευρωζώνης.

Για όλα τα προβλήματα που θολώνουν τους ορίζοντές της - η γήρανση του πληθυσμού, σάπιες υποδομές, η πρόσφατη αντιστροφή κάποιων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας - αυτό είναι για τώρα φάρο της ευημερίας.

Η επώδυνη προσαρμογή της Γερμανίας κατά την έναρξη της τελευταίας δεκαετίας βοήθησε τη Μέρκελ να ωθήσει το κύριο σημείο της: κανένα κράτος δεν θα πρέπει να στηρίξει τις τράπεζες χωρίς συμφωνία για τη μείωση των ελλειμμάτων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παραγκωνιστεί; Αντ 'αυτού, οι περισσότεροι από τους μηχανισμούς διάσωσης πήραν τη μορφή των διακυβερνητικών συμφωνιών, έτσι ώστε η ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και την εφαρμογή τους να επιβαρύνουν ξεκάθαρα τις εθνικές πρωτεύουσες και όχι το πιο εύπλαστο σώμα των Βρυξελλώνς. Όλα αυτά προστίθενται στην εντύπωση ότι η Γερμανία είναι υπέυθυνη.

Η κα Μέρκελ καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση που είναι πρωτοφανής για ένα μεταπολεμικό γερμανικό ηγέτη. Αλλά δεν της αρέσει να φαίνεται με αυτόν τον τρόπο. Περισσότερο από μία φορά, έχει τονίσει ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα λαμβάνονται συλλογικά από τα 19 μέλη της ευρωζώνης. Η Γερμανία, ισχυρίζεται απλώς ότι είναι μία μεταξύ ίσων.

Σχετικές ειδήσεις