ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυροποίηση του ευρώ εν μέσω ελπίδων ότι θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για την Ελλάδα

Ισχυροποίηση του ευρώ εν μέσω ελπίδων ότι θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για την Ελλάδα

Το αμερικανικό δολάριο κινείται σε χαμηλά επίπεδα σήμερα, καθώς οι ελπίδες για πρόοδο στις συζητήσεις για την Ελλάδα και η μεγάλη αύξηση των αποδόσεων ευρωπαϊκών ομολόγων έδωσαν στο ευρώ ισχυρή ώθηση.

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,1142 δολάρια, μετά την ανατίμησή του κατά 2% χθες το βράδυ. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων μειώθηκε χθες κατά 1,5%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούλιο του 2013.

Ο αρχικός καταλύτης για την ενίσχυση του ευρώ ήταν τα στοιχεία που έδειξαν μία απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη (στο 0,3% έναντι πρόβλεψης 0,2%), η οποία υποδηλώνει ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε 16 μονάδες βάσης στο 0,68%, ενώ οι αποδόσεις των ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων έφθασαν σε υψηλά για το 2015.

Το ευρώ ενισχύθηκε επίσης όταν η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν στους όρους μίας πρότασης που θα υποβληθεί στην Ελλάδα για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Δεν είναι καθόλου σαφές, αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα αποδεχόταν την πρόταση, αναφέρει το Ρόιτερς, αλλά η αγορά την εξέλαβε ως ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τα εμπρός.

Σχετικές ειδήσεις