ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατσέλη: Ο κόσμος φοβάται για τις καταθέσεις του

Κατσέλη: Ο κόσμος φοβάται για τις καταθέσεις του

Ο φόβος είναι η βασική αιτία εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, όπως εκτίμησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ υποστήριξε ότι η άρση των capital controls θα «πάρει χρόνο. Πιθανώς να γίνει προς το τέλος του έτους». Προκειμένου να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως τόνισε η κυρία Κατσέλη «θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στην κανονικότητα. Επόμενο βήμα είναι η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, η οποία θα βοηθήσει αλλά δεν είναι πανάκεια, για να αρχίσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή των καταθέσεων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο, γιατί ο κόσμος φοβάται. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Μιλώντας για το ελληνικό χρέος, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί ουσιαστικά, προκειμένου να δοθεί και στους επενδυτές το μήνυμα ότι η Ελλάδα απαλλάχθηκε από ένα μεγάλο βάρος. Για τα «κόκκινα» δάνεια και επιτόκια η κ Κατσέλη τόνισε «Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν, κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια, ούτως ώστε να δοθούν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες».

Σχετικές ειδήσεις