ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Το παρασκήνιο της «πρότασης μομφής» κατά Κασσελάκη

Αλέξης Τσίπρας: Το παρασκήνιο της «πρότασης μομφής» κατά Κασσελάκη

Πώς και γιατί ο Τσίπρας κατέληξε σε αυτή την απόφαση; Πώς ανοίγει το δρόμο για την ευθεία αμφισβήτηση Κασσελάκη και για άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

 

Η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα είναι προάγγελος των ραγδαίων εξελίξεων οι οποίες προκάλεσαν ήδη τεράστιο σεισμό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδεικνύεται ότι η διαμάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσωπικό ζήτημα μεταξύ ΚασσελάκηΤσίπρα και όχι μεταξύ Κασσελάκη και δελφίνων/διεκδικητών της αρχηγίας. Μια μονομαχία Τσίπρα – Κασσελάκη που μέχρι χθες διεξαγόταν μέσω τρίτων. Από χθες είναι ευθεία σύγκρουση. Πριν απ’ όλα θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κανείς δεν ήξερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έκανε μια τέτοιου είδους παρέμβαση. Ο κ.Τσίπρας παρακολουθούσε εδώ και πολύ καιρό τις συμπεριφορές του νέου προέδρου και είχε εκφράσει τη δυσφορία του σε τακτικούς συνομιλητές του. Οι στενοί συνεργάτες του, μέχρι την τελευταία στιγμή, του εισηγούνταν να μην βγει μπροστά και να αφήσει τον Κασσελάκη να «καεί» στις ευρωεκλογές. Την απόφασή του να παρέμβει με μακροσκελή ανακοίνωση (με 1.129 λέξεις, από το Facebook) δεν τη γνώριζαν ούτε οι διαπιστευμένοι συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ που πίστευαν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε στο Συνέδριο το Σάββατο για να απευθύνει χαιρετισμό.

Αυτό τουλάχιστον διέρρεαν τεχνηέντως προς τους διαπιστευμένους συντάκτες κύκλοι του Κασσελάκη, διότι από την πλευρά του Αλ. Τσίπρα δεν υπήρχε καμία τέτοια ενημέρωση. Μάλιστα επειδή από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού υπήρχε εκκωφαντική σιωπή, οι έμπειροι πολιτικοί συντάκτες ήταν σίγουροι ότι ο Τσίπρας δεν θα πήγαινε στο Συνέδριο.

Τελικά ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να κάνει αυτή την ηχηρή παρέμβαση και να ζητήσει νέες κάλπες και την απόφαση την πήρε μόνος του, κυρίως με όρους συναισθηματικούς και οργής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τον επηρέασε κανείς από το περιβάλλον του. Και βεβαίως δεν πρόκειται για μια απλή παρέμβαση. Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική αμφισβήτηση του Κασσελάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει την πόρτα και δίνει το δικαίωμα στα στελέχη και τους συνέδρους να αμφισβητήσουν τον Κασσελάκη στα ίσια.

Πρόκειται για καθαρή πρόταση μομφής η οποία προκαλεί τεράστιες σεισμικές δονήσεις, όπως και το γεγονός ότι ο Τσίπρας προέτρεψε και άλλα στελέχη να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα από την δήλωσή του γίνεται σαφές ότι ζητάει η νέα εκλογική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα (εδώ και τώρα) και όχι μετά τις ευρωεκλογές!

Η κίνηση Τσίπρα δεν επηρεάζει μόνο την Κουμουνδούρου, αλλά συνολικά την κεντροαριστερά και να αναμένεται να οδηγήσει σε ντόμινο στον συγκεκριμένο χώρο που θα επηρεάσει τις εξελίξεις και στη Νέα Αριστερά και ίσως και στην ευρύτερη στάση του ΠΑΣΟΚ.