ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλι Ρεν: Επιμήκυνση αλλά όχι διαγραφή μπορεί να πετύχει η Ελλάδα

Όλι Ρεν: Επιμήκυνση αλλά όχι διαγραφή μπορεί να πετύχει η Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει επιμήκυνση του χρέους, αλλά όχι τη διαγραφή του, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Όλι Ρεν.

Η Ελλάδα είναι απίθανο να επιτύχει οποιαδήποτε διαγραφή τους χρέους που οφείλει στην Ευρωζώνη και θα πρέπει, αντί τούτου, να εστιάσει σε μία πιθανή ανακούφιση του χρέους με τη μορφή μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής του, δήλωσε ο Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα κλασικό "κούρεμα" του κεφαλαίου. Αντί τούτου, θα περίμενα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα εξέταζαν μάλλον τρόπους και μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους με την περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων των δανείων», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ από το 2010 έως το 2014 και σήμερα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Τα σχόλια αυτά του κ. Ρεν, σημειώνει το Bloomberg, αναδεικνύουν μία κορυφαία δοκιμασία για την όποια ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει περιορισμένο πεδίο χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας και των όρων απελευθέρωσης της αγοράς. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κινήσεων κατά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», δήλωσε από το γραφείο του στο Στρασβούργο.

Ο ίδιος επίσης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να μη σχηματισθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μία επανάληψη του 2012, όταν το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε έξι εβδομάδες, στη διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης και στη φημολογία ότι η χώρα μπορεί να αναγκαζόταν να φύγει από το ευρώ. Το σενάριο αυτό ξεθώριασε μετά από την αναβίωση, με σκληρό αγώνα, του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης Σαμαρά, σημειώνει το Bloomberg.

«Από την άποψη της Ελλάδας, ο καλύτερος τρόπος να κινηθεί προς τα εμπρός είναι να μειώσει κάθε αβεβαιότητα, που σημαίνει, πρώτον να μειώσει τον αναγκαίο χρόνο για τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης και, δεύτερον, να επιβεβαιώσει και να διαπραγματευθεί τα επόμενα βήματα του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ», δήλωσε ο Ρεν, προσθέτοντας: «Το 2013 ήταν μία χαμένη χρονιά για την Ελλάδα, που οδήγησε σε μεγάλο κοινωνικό κόστος».

Ο πρώην επίτροπος τόνισε ότι, αν και η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη σήμερα σε σχέση με τρία χρόνια πριν για να χειρισθεί την όποια ελληνική αναταραχή, αυτό δεν κάνει πιο εύλογη την άποψη μίας αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (το αποκαλούμενο Grexit). Σημειώνοντας ότι όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, ο Ρεν κάλεσε τους ξένους πολίτες και επενδυτές να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτικού θορύβου και οικονομικής πραγματικότητας.

Ο Ρεν, που δήλωσε ότι έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι το σύνολο της ελληνικής πολιτικής τάξης πρέπει να εστιάσει στη βασική πρόκληση να μειωθεί ο ρόλος των κατεστημένων συμφερόντων στην Ελλάδα και να δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα «καλής και δίκαιης διακυβέρνησης».

Ρoή Ειδήσεων