ΚΟΣΜΟΣ

TikTok: Μία 12χρονη μηνύει τον κολοσσό - Στο «εδώλιο» για παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων

TikTok: Μία 12χρονη μηνύει τον κολοσσό - Στο «εδώλιο» για παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων

Αντιμέτωπος με μία προσφυγή που ενδέχεται να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και να του στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις είναι ο διαδικτυακός κολοσσός Tik Tok.Δεν ειναι η πρώτη φορά που η κινέζικη εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο στοχοποιείται για παραβίαση απορρήτου, ιδιαίτερα των ανήλικων χρηστών του.

Την εκστρατεία ξεκίνησε ένα κορίτσι 12 ετών που κατηγορεί την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί παράνομα προσωπικά δεδομένα παιδιών, εκπροσωπώντας όπως λέει εκατομμύρια παιδιά στη Βρετανία και την Ε.Ε.

Η ταυτότητά της έφηβης προστατεύεται καθώς η δικαιοσύνη έκρινε ότι κινδυνεύει να πέσει θύμα εκφοβισμού στο διαδίκτυο από άλλα παιδιά ή χρήστες του TikTok σε περίπτωση που αποκαλυπτόταν το όνομά της.

Στο πλευρό της έχει την πρώην επίτροπο παιδιών της Αγγλίας Αν Λόνγκφιλντ, η οποία επίσης πιστεύει ότι το TikTok παραβιάζει τους νόμους περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει το BBC.

Το TikTok, η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή βίντεο, και η μητρική κινεζική εταιρεία ByteDance, θα μπορούσαν να κληθούν να καταβάλλουν αποζημίωση ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων αν τελικά αποδειχθεί η «ενοχή» τους στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Η Λόνγκφιλντ ελπίζει ότι η υπόθεση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προστατευτικά μέτρα για τα παιδιά κάτω των 16 ετών που χρησιμοποιούν το TikTok στην Αγγλία και πιθανώς πέραν αυτής. Εκτιμά ότι η εφαρμογή συλλέγει και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα ανηλίκων για να ενισχύσει τον αλγόριθμο προτάσεων βίντεο και να δημιουργήσει έσοδα από διαφημίσεις.

Η TikTok ισχυρίζεται λαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών, όπως ειναι οι αριθμοί τηλεφώνου, τα βίντεο, οι ακριβείς τοποθεσίες και τα βιομετρικά δεδομένα, χωρίς επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαραίτητη συναίνεση που απαιτείται από το νόμο και χωρίς τα παιδιά ή οι γονείς να γνωρίζουν τι γίνεται με αυτές τις πληροφορίες.

Μία αγωγή-σταθμός στο όνομα εκατομμύριων χρηστών

Κάθε παιδί που χρησιμοποίησε το TikTok από τις 25 Μαΐου του 2018, ενδέχεται να υπήρξε θύμα παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων από την ByteDance μέσω του TikTok προς όφελος άγνωστων τρίτων. Αρα κάθε παιδί μπορεί να αποζημιωθεί σε περίπτωση που η εταιρεία κριθεί ένοχη.

«Οι γονείς και τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι συλλέγονται παράνομα ιδιωτικές πληροφορίες, όπως είναι οι αριθμοί τηλεφώνου, η φυσική θέση και τα βίντεο των παιδιών τους» λέει.

H Αν Λόνγκφιλντ εξέφρασε την ελπίδα η υπόθεση να αναγκάσει την εταιρεία σε άμεση διαγραφή όλων των προσωπικών δεδομένων παιδιών αλλά και να αποτελέσει ένα ισχυρό νομικό προηγούμενο.

Τι απαντά ο κολοσσός Tik Tok

Από την πλευρά της η εταιρεία διαβεβαιώνει πως εφαρμόζει ισχυρές πολιτικές για την προστασία των παιδιών και δεν επιτρέπει την είσοδο στην εφαρμογή σε παιδιά μικρότερα των 13 ετών.

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε ότι το απόρρητο και η ασφάλεια παραμένουν οι βασικές προτεραιότητες της εταιρείας και ότι διαθέτει ισχυρές πολιτικές και τεχνολογίες για να προστατεύσει όλους τους χρήστες, ειδικά τους εφήβους «Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί στερούνται αξίας και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε σθεναρά τη δράση μας» δήλωσε χαρακτηριστικά .

Το «success story» του κολοσσού

Το TikTok είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στον κόσμο - ειδικά μεταξύ των νέων - και έχει περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες μόνο στην Ευρώπη και περισσότερα απο 800 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Η πανδημία του κορονοϊού η οποία έκλεισε πολλά παιδιά στο σπίτι, βοήθησε στην ενίσχυση της επιτυχίας της.

Οι ενάγοντες ωστόσο, ισχυρίζονται ότι παραβίασε τους νόμους περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επεξεργάστηκε τα δεδομένα των νέων χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας, διαφάνεια, συγκατάθεση κηδεμόνων ή έννομο συμφέρον.

Απαιτούν από την εταιρεία να διαγράψει όλα τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών - και δηλώνουν ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε "δισεκατομμύρια λίρες" εάν κερδίσουν την υπόθεση.

Η υπόθεση που θα εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα γράφει το Reuters, «πάγωσε» καθώς αναμένεται μία ακόμη κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια υπόθεση ενάντια στο γίγαντα του Διαδικτύου Google (GOOGL.O) για φερόμενη παράνομη παρακολούθηση χρηστών iPhone το 2011 και 2012 μέσω cookies τρίτων.

Το 2019 σημειωτέον η TikTok πλήρωσε πρόστιμο 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για τον χειρισμό δεδομένων παιδιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δουλέμποροι σε ρόλο κατασκόπων στο Αιγαίο; Τι ερευνούν ΕΥΠ και Λιμενικό