ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από ένα δολάριο αξίζει το ευρώ – Με δεμένα χέρια η ΕΚΤ

Κάτω από ένα δολάριο αξίζει το ευρώ – Με δεμένα χέρια η ΕΚΤ
Το ευρώ για πρώτη φορά κάτω από το ένα δολάριο.
AP Photo/Thomas Padilla

Χρειάστηκαν σχεδόν δυο δεκαετίες για να πέσει το ευρώ κάτω από την ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του δολαρίου.

Η περαιτέρω διολίσθηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος οφείλεται στη ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που εκτινάχθηκε σε υψηλά 41 ετών, ενώ το… χεράκι της έχει βάλει και η Federal Reserve, η οποία κινείται επιθετικά στο μέτωπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Πριν από λίγο το ευρωπαϊκό νόμισμα άλλαζε χέρια στα 0,998 δολάρια, υποχωρώντας κατά 0,4%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2002. Τελευταία φορά που το ευρώ βρέθηκε κάτω από την ισοτιμία ήταν μεταξύ 1999 και 2002, όταν βυθίστηκε στο ιστορικό χαμηλό των 0,82 δολαρίων τον Οκτώβριο του 2000.

Από τις αρχές του έτους το ενιαίο νόμισμα καταγράφει πτώση πάνω από 10% έναντι του δολαρίου.

Πάντως ο μεγαλύτερος παράγοντας στην άνοδο του δολαρίου, είναι η άποψη ότι η Fed θα προχωρήσει γρηγορότερα στην αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου. Οι έμποροι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed τιμολογούν τα επιτόκια αναφοράς της να αυξηθούν στο 3,50% μέχρι τον Μάρτιο, από 1,58% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το βασικό επιτόκιο της Fed προβλέπεται να αυξηθεί γρήγορα στο 2,25% - 2,50% έως το τέλος του 2022 και στο 3 – 3,25% έως το τέλος του 2023.

Η αποδυνάμωση του ευρώ δένει τα χέρια της EΚΤ, η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.