ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myTEKA: Ο ατομικός κουμπαράς με ένα κλικ - Διαθέσιμη η νέα εφαρμογή για όλους τους ασφαλισμένους

myTEKA: Ο ατομικός κουμπαράς με ένα κλικ - Διαθέσιμη η νέα εφαρμογή για όλους τους ασφαλισμένους
myTEKA

Μισθωτοί και μη μπορούν πλέον να μπουν στην εφαρμογή myTEKA του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για να δουν με ένα κλικ τον ατομικό τους κουμπαρά.

Η εφαρμογή myTEKA του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρέχει εξατομικευμένη πληροφόρηση για εργασία, ασφάλιση και συνταξιοδότηση και πλέον είναι διαθέσιμη για το σύνολο των εργαζομένων, μισθωτών και μη.

Η εν λόγω εφαρμογή ξεκίνησε τη λειτουργία της στη web εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2022, αρχικά για τους μη μισθωτούς και σήμερα έχει επεκταθεί και στους μισθωτούς εργαζόμενους.

Οι ασφαλισμένοι, που φτάνουν τις 165.000, μέσω του καινοτόμου αυτού εργαλείου, βλέπουν με ένα κλικ τον ατομικό τους κουμπαρά.

Δείτε εδώ τον οδηγό

Συγκεκριμένα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myteka.gov.gr, παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση και με το πάτημα ενός κουμπιού οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ ενημερώνονται για:

● Το ΤΕΚΑ με μια ματιά.

● Το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους ή/και τον εργοδότη τους.

● Το ιστορικό των εισφορών του.

● Την κίνηση του ατομικού τους λογαριασμού.

● Τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

● Συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν.

● Τρόπους επικοινωνίας με το Ταμείο.

Η νέα εφαρμογή είναι επίσης διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας teka.gov.gr και του gov.gr, στην ενότητα «Εργασία και ασφάλιση» και την υποενότητα «Συνταξιοδότηση». Προς το παρόν, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω browser ενώ σχεδιάζεται και η αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Η είσοδος στην διαδικτυακή εφαρμογή προϋποθέτει αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης TAXISnet. Κατά την είσοδο στην υπηρεσία του myTEKA ζητείται επιπλέον ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου για δεύτερη ταυτοποίηση.

Με τη διάθεση του myTEKA, παρέχεται ένα εργαλείο ενημέρωσης και ταυτόχρονα αξιολόγησης και ελέγχου στους πολίτες, που προσφέρει με απόλυτη διαφάνεια, εποπτεία της μελλοντικής τους σύνταξης, διασφαλίζοντας τα οφέλη των ασφαλισμένων και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Προαιρετική υπαγωγή στο ΤΕΚΑ

Υπενθυμίζεται πως από 01.01.2023, το Ταμείο ξεκίνησε ήδη να υποδέχεται τους πρώτους προαιρετικά ασφαλισμένους, κατόπιν αίτησης στην πλατφόρμα be.teka.gov.gr για αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης και υπαγωγή τους στην επικουρική του ΤΕΚΑ. Η υπηρεσία αφορά αρχικά σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1987, ξεκίνησαν να εργάζονται και να ασφαλίζονται για την επικουρική τους στον e-ΕΦΚΑ και επιθυμούν να τη μεταφέρουν στο ΤΕΚΑ.

Από τον Μάρτιο του 2023, θα παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα αίτησης υπαγωγής στο ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση, δικαίωμα που θα διατηρούν εφόσον είναι έως 35 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Οι επενδύσεις του ΤΕΚΑ, η Περλίτες Αιγαίου και οι αλλαγές στην ασφάλιση αστικής ευθύνης

ΤΕΚΑ: Ποιοι έχουν το δικαίωμα ασφάλισης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Επικουρική ασφάλιση: Ποιους αφορά η μεταγραφή από τον ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ