ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο εδώλιο και πάλι ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Στο εδώλιο και πάλι ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Για τις ενστάσεις που έχει καταθέσει ο πρώην υπουργός αποφασίζει το δικαστήριο

Ενώπιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθεί και πάλι σήμερα ο πρώην υπουργός κ. Άκης Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» πολιτικού χρήματος και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Μαζί με τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ δικάζονται και άλλοι 18 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν και ο εξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας.

Ο πρώην υπουργός αναμένεται στις 9:00 το πρωί στο Εφετείο προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη που διεκόπη την προηγούμενη Πέμπτη 9 Μαΐου.

Στη σημερινή συνεδρίαση το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του επί των ενστάσεων της υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων η εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας.

Οι εισαγγελείς της έδρας έχουν εισηγηθεί την απόρριψη επτά εκ των οκτώ ενστάσεων. Συγκεκριμένα, απορρίπτουν τις ενστάσεις περί εξάλειψης του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας, περί ακυρότητας της κλήσης που εστάλη στον πρώην υπουργό, της διαδικασίας και της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε, αλλά και την ένσταση που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη, «περί απαραδέκτου» της δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος της.

Έχουν εισηγηθεί ωστόσο να γίνει δεκτή η ένσταση που υποβλήθηκε από τον κατηγορούμενο Νίκο Γεωργουλάκη ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης offshore εταιρείας. Η ένστασή του αφορούσε προανακριτική του κατάθεση, η οποία ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη.

Ερωτηματικό παραμένει και το εάν το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει και την ένσταση της Βίκυς Σταμάτη περί μη εφαρμογής του ελληνικού ποινικού κώδικα, καθώς το έγκλημα που της καταλογίζεται τελέστηκε στην Ελβετία, όπου είχε λογαριασμό.