ΕΘΝΙΚΑ

Ο διπλός ρόλος του «κύριου» Ράμα - Η προσωπική φιλία με τον Ερντογάν

Ο διπλός ρόλος του «κύριου» Ράμα - Η προσωπική φιλία με τον Ερντογάν
AP Photo

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλβανός ομόλογός του, Έντι Ράμα, κατάφερε να τινάξει στον αέρα όλο το καλό κλίμα που υπήρχε με την  χώρα μας κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στο ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Euractiv, ο Αλβανός πρωθυπουργός άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Αθήνας, σε μια δήλωση που μάλλον δεν είναι τυχαία, και η οποία αποτελεί διπλωματικό «φάουλ» λίγο πριν το τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στη συνέντευξή του στο Euractiv και την Alice Taylor, ο Ράμα μίλησε- την παραμονή της Συνόδου κορυφής για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων- για την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της διαδικασίας διεύρυνσης.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μια διαδικασία εξατομικευμένη με βάση την αξία [της κάθε χώρας]. Εμείς οφείλουμε να εκπληρώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια, και δεν είναι μια εξέταση όπου μπορείς να “κλέψεις” – ακόμη κι αν οι καθηγητές είναι λίαν διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν. Είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις αυτές τις εξετάσεις». Στο σημείο εκείνο συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν». Όταν κλήθηκε, δε, να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί, απάντησε ευθέως «την Ελλάδα».

Εκτός από την δήλωση αυτή του Έντι Ράμα καθόλου τυχαία δεν ήταν και τα δημοσιεύματα μερίδας του Αλβανικού Τύπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύοντας τον διπλό ρόλο που παίζει ο Έντι Ράμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι σχέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Αλβανία τον Ιανουάριο του 2022, ο Ράμα αποκαλούσε τον Ερντογάν "φίλο" του, προχωρώντας ακόμη παραπέρα λέγοντας ότι είναι κάτι περισσότερο από φιλία και ότι είναι "αδελφότητα". Η στενή σχέση του Ράμα αποδίδει καρπούς επειδή η Αλβανία παρήγγειλε τα τουρκικής κατασκευής drones Bayraktar. Ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Baykar Makina, η οποία κατασκευάζει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Ο Ράμα είχε πει δημοσίως ότι η συμφωνία για τα drone είναι αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων!

Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι ο Έντι Ράμα έχει δεχθεί κατηγορίες για διαφθορά. Ο αρχηγός της αλβανικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα κατηγόρησε τον Ράμα ότι δώρισε παράνομα 50 εκατομμύρια ευρώ στον ιδιοκτήτη του διυλιστηρίου ARMO της Αλβανίας μέσω απλήρωτων φόρων. Μαζί με αυτό, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ράμα εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών με κατηγορίες για διαφθορά, διακίνηση ναρκωτικών και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα.

Συνεπώς Ταγίπ Ερντογάν και ο Ράμα έχουν αρκετά κοινά σημεία με βασικότερο ότι και οι δύο έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά. Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός σύμμαχος για την Τουρκία-μέλος του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με την περιοχή να είναι στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία λόγω ιστορικών και οικονομικών δεσμών. Η προσωπική φιλία των δύο ανδρών είναι σαφέστατα ένας παράγοντας που καθορίζει τις κινήσεις της Αλβανίας γύρω από την ΑΟΖ και το δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να μην δημιουργήσει νομικά προηγούμενα που θα δυσκολέψουν τον πρόεδρο της Τουρκίας.