ΕΘΝΙΚΑ

Τσίπρας: Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας - Κύπρου θα έχει συνέπειες

 Τσίπρας: Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας - Κύπρου θα έχει συνέπειες

Σε δηλώσεις μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας 

O Aλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκίας λέγοντας ότι:«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας - Κύπρου και το διεθνές δίκαιο, θα έχει συνέπειες».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συγκάλεσα το ΚΥΣΕΑ για να εξετάσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ασφαλείς. Η Τουρκική τροκλητικότητα είναι ένδειξη αδυναμίας. Οι Έλληνες δεν πρέπει να ακούν την κινδυνολογία. Η θέση της χώρας εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες».

Σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Νίκο Αναστασιαδη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξέτασαν από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις. Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος προετοιμάζουν το έδαφος ώστε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι, και πρέπει να το γνωρίζουν, και να το αισθάνονται, «απόλυτα ασφαλείς».

Όπως επισήμανε, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας μας.

«Ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά μας είναι ισχυρότερα από ποτέ, και γιαυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Tηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη

Τον στενό συντονισμό Λευκωσίας και Αθήνας συμφώνησαν νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αντρών σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.

Τέλος ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ