ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα προς Σκόπια: Εμείς δεν καιγόμαστε για το όνομα – Βρείτε τα Σλάβοι και Αλβανοί

Ελλάδα προς Σκόπια: Εμείς δεν καιγόμαστε για το όνομα – Βρείτε τα Σλάβοι και Αλβανοί

Δυσφορία της Αθήνας μετά τα δημοσιεύματα ότι έχει ήδη συμφωνηθεί το όνομα «Νέα Μακεδονία» -«Επιθυμούμε ειλικρινά τη λύση αλλά δεν είμαστε εμείς που καιγόμαστε» διαμηνύει η ελληνική πλευρά

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκάλεσαν δημοσιεύματα σε αλβανικά ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία «φαβορί» για την ονομασία των Σκοπίων είναι το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

protoselido

Αλβανικά ΜΜΕ: «Νέα Μακεδονία» το όνομα

Την ίδια ώρα, το αλβανικό portal infoshqip.com, επικαλούμενο «αξιόπιστες ελληνικές πηγές», αναφέρει, κι αυτό με τη σειρά του, ότι το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», το οποίο εν συντομία θα είναι «Νέα Μακεδονία», είναι το όνομα στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Σκόπια.

Μάλιστα, το αλβανικό μέσο μεταδίδει πληροφορίες ακόμη και για την ονομασία της εθνικότητας ή της εκκλησίας των Σκοπίων.

dimosievma

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η επίσημη ονομασία θα είναι «Република Нова Македонија» στη γλώσσα των Σκοπίων, στα αγγλικά «Republic of New Macedonia» και στα ελληνικά «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Η συντομογραφία θα είναι αντίστοιχα στις τρεις γλώσσες «Нова Македонија», «New Macedonia» και «Νέα Μακεδονία».

Η γλώσσα θα είναι «Sovremen Makedonski jazik» που στα αγγλικά «μεταφράζεται» ως Modern Macedonian/Makedonski και στα ελληνικά ως «Σλαβομακεδονική γλώσσα».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εθνικότητα και η ιθαγένεια είναι στα σλαβικά («Македонско») και το «νέο» υπάρχει μόνο στα αγγλικά («New Macedonian») και στα ελληνικά («Νεομακεδονική»).

Η εκκλησία του κράτους των Σκοπίων θα αποκαλείται σε όλες τις γλώσσες «Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέας Μακεδονίας - Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στα Σκόπια είναι το εξής:

"Ως Ελλάδα επιθυμούμε ειλικρινά τη λύση αλλά δεν είμαστε εμείς που «καιγόμαστε». Εσείς καίγεστε για τη λύση (για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ). Βρείτε τα (οι Σλάβοι με τους Αλβανούς) για το ονοματολογικό".

Δυσφορία στην Αθήνα

Για εκ του πονηρού αναπαραγωγή «σεναρίων» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με τα αλβανικά δημοσιεύματα.

«Σχετικά με το αλβανικό site που έγραψε (και "ανακάλυψε" ανύπαρκτο ελληνικό έγγραφο) ότι η Ελλάδα συζητάει με τα Σκόπια το όνομα «Νόβα Μακεντόνιγια» (NovaMakedonijia), πρόκειται για έναν «περίεργο» και απολύτως άγνωστο ιστότοπο», αναφέρουν οι πηγές.

«Θεωρείται, δε, εκ του πονηρού ότι ένα "αλβανικό" site ανακινεί θέμα ονοματολογικού, αναπαράγοντας ουσιαστικά τα ίδια "ονοματολογικά σενάρια" που έχουν γραφτεί κατά καιρούς και στην Ελλάδα. Όπως και να' χει, το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στα Σκόπια είναι το εξής: "Ως Ελλάδα επιθυμούμε ειλικρινά τη λύση αλλά δεν είμαστε εμείς που «καιγόμαστε». Εσείς καίγεστε για τη λύση (για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), βρείτε τα (οι Σλάβοι με τους Αλβανούς) για το ονοματολογικό».

Σχετικές ειδήσεις