ΕΘΝΙΚΑ

Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κυπριακή ΑΟΖ

Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κυπριακή ΑΟΖ

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ με τους Τούρκους να ασκούν σφοδρότατες πιέσεις με προκλητικότατες ενέργειες στην περιοχή.Στέλνουν φρεγάτες και υποβρύχια στην περιοχή ενώ ασκήσεις πραγματοποιεί καιτο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Οι ισορροπίες στην περιοχή είναι λεπτές, ενώ τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι κινήσεις των ενδιαφερομένων για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής και για τον έλεγχό της.

Την ώρα που η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Noble Energy ανακοίνωνε και επισήμως πως αποχωρεί στην παρούσα φάση από το πεδίο των ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ταυτόχρονα η τουρκική πλευρά κλιμακώνει τις προκλήσεις της στέλνοντας στην περιοχή τη φρεγάτα «Ίμβρος», συνοδευόμενη από δύο υποβρύχια, επισήμως για διενέργεια ασκήσεων και για υποστήριξη των σεισμικών ερευνών που διενεργεί το σκάφος «Μπαρμπαρός».

FREGAAAA

Μέχρι αυτή τη στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση διατηρεί επιφυλακτική στάση χωρίς κλιμάκωση των αντιδράσεων αν και υπάρχει σαφής δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού αν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή το πάζλ περιπλέκεται περισσότερο αφού στην περιοχή κάνουν εμφανή την παρουσία τους και οι ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε εκεί μεγάλης έκτασης άσκηση με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εναέριων και πλωτών μέσων στις οποίες συμμετείχε και το αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush».
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, μετά το πέρας της πρώτης φάσης της άσκησης στα FIR Λευκωσίας και Αθηνών, επισκέφθηκε το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία και θα επιστρέψει για το δεύτερο μέρος της άσκησης μέσα στις επόμενες ώρες.

aoz

Τι συμβαίνει με τη Noble

Η εταιρεία Noble αναστέλλει για ένα διάστημα τις εργασίες επειδή εκκρεμούν ακόμα αποφάσεις, απαντήσεις και διευθετήσεις από πλευράς της Κυπριακής Αρχής Λιμένων σε σχέση με τις αιτήσεις για μετεγκατάσταση στο λιμάνι Λάρνακας. Εφόσον λοιπόν δεν προβλέπεται γεωτρητική δραστηριότητα της Noble στην κυπριακή ΑΟΖ την αμέσως επόμενη περίοδο η εταιρεία αποφάσισε να διακόψει προσωρινά γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες αφού θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στον προγραμματισμό της επόμενης γεώτρησης στο οικόπεδο 12.

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΚΛΗΣΗ:Τουρκική φρεγάτα καταδίωξε νορβηγικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ

Πρόκληση: Η Τουρκία στέλνει φρεγάτα και υποβρύχια στην Κυπριακή ΑΟΖ