ΕΘΝΙΚΑ

SOLOTURK: Αυτά είναι τα τουρκικά μαχητικά που θα μονομαχήσουν με τον «ΖΕΥΣ» (pics)

SOLOTURK: Αυτά είναι τα τουρκικά μαχητικά που θα μονομαχήσουν με τον «ΖΕΥΣ» (pics)

«Απειλές» προς το ελληνικό μαχητικό F-16 «ΖΕΥΣ» - Την δική της DemoTeam οργανώνει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία με τον Κωδικό «SOLOTURK»

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας παρουσίασε ένα ρεπορτάζ με πολλές «καλλιτεχνικές» φωτογραφίες και πομπώδεις λεζάντες.

Ο Σμηναγός Ερνάν Γκιουνάρ της SOLOTÜRK, που είναι μέλος της ομάδας εδώ και ένα χρόνο είπε τα εξής: «Η συμμετοχή μου στην SOLOTÜRK έγινε μετά από δικιά μου επιθυμία. Επιλέχθηκα ιπτάμενος της ομάδας με την υποστήριξη της οικογένειας μου και τη κρίση του διοικητή μου».

Η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων που ιδρύθηκε το 2010 με αφορμή την 100η επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελείται από 2 ιπτάμενους, 2 εκπροσώπους τύπου και δημοσίων σχέσεων και 9 μέλη τεχνικού προσωπικού.

Πήραν μέρος σε 20 επιδείξεις το 2014

Τις ικανότητές του μαχητικού καθώς και την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτουν προσπαθούν νε δείξουν στον κόσμο τους όπως λέει ο Σμηναγός Γκιουνάρ.

Η ομάδα χρησιμοποιεί στις επιδείξεις το μονοθέσιο μαχητικό F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Φέτος, γράφει, η τουρκική ομάδα πραγματοποίησε γύρω στις 20 επιδείξεις, οι 5 στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον σμηναγό Ερνάν Γκιουνέρ.

«Προτιμήθηκε το F-16 επειδή είναι ένα αεροσκάφος με μεγάλη ικανότητα ελιγμών. Υπάρχουν τέσσερις ομάδες αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους στον κόσμο. Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα και ΗΠΑ. Η επίδειξη διαρκεί περίπου 20 λεπτά και καταναλώνουμε γύρω στους 3,5 τόνους καυσίμων» είπε ο Σμηναγός.

SOLOT 13

«Αυτούς τους ελιγμούς τους κάνουμε μόνο εμείς»

«Κάνουμε 20 ελιγμούς μέσα στο εικοσάλεπτο αυτό. Κάποιους από τους ελιγμούς αυτούς τους κάνουμε μόνο εμείς. Τα αποκαλούν ελιγμούς SOLOTÜRK. Στην απογείωση SOLOTÜRK «μαζεύουμε» στα 3 μέτρα το σύστημα προσγείωσης και στα 10 μέτρα γυρνάμε ανάστροφα. Μετά ξεκινάει η αναρρίχηση. Αυτό το κάνουμε μόνο εμείς» λέει ο Σμηναγός.

Και συνεχίζει λέγοντας «η ελάχιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της επίδειξης είναι 200 χιλιόμετρα την ώρα και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 1.200 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή την πτήση με μικρή ταχύτητα την ονομάζουμε πτήση σεβασμού αλλά ονομάζεται πτήση με μικρή ταχύτητα. Το κοινό το αποκαλεί χαιρετισμό» αναφέρει ο Τούρκος σμηναγός.

Τα G της επίδειξης

Ο σμηναγός Ερχάν Γκιουνάρ είπε ότι δημιουργείται μεγάλο βάρος πάνω στον χειριστή επειδή κάνουν την επίδειξη σε χαμηλό υψόμετρο και σε μικρή ταχύτητα και ότι αυτό ονομάζεται φαινόμενο G. «Νιώθεις πάνω σου τη δύναμη της βαρύτητας, δηλαδή αυξάνει το βάρος σου. Παραδείγματος χάρη στα 5G νιώθω 5 φορές περισσότερο βάρος, νιώθω 350 κιλά. Κατά την επίδειξη φτάνουμε τα 9G, αυτή είναι και η μέγιστη δύναμη που εφαρμόζει πάνω σου το αεροσκάφος..Σε κάποιους ελιγμούς το βάρος μου γίνεται 630 κιλά. Πλησιάζουμε στα 30 μέτρα το κοινό κατά την επίδειξη, η πιο μακρινή απόσταση είναι 5 χιλιόμετρα.»

Πως επιλέχθηκαν τα χρώματα και τα σήματα

«Οι μαύρες διακεκομμένες γραμμές συμβολίζουν τον γρήγορο και τον ορθό τρόπο με τον οποίο δίνουν μια απόφαση οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολεμική Αεροπορίας. Στη ράχη, εκεί που τελειώνουν οι γραμμές υπάρχει ένα αστέρι. Το αστέρι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα γίνει «σταρ» του κόσμου κατά τον 21ο αιώνα. Οι αετοί της Ανατολίας στην ουρά είναι ένα είδος αετού που ζει στην καρδιά της Ανατολίας. Γι’ αυτό ακριβώς είναι βαμμένο με χρυσαφί χρώμα, για να φανεί το πόσο πολύτιμο είναι. Πάνω στην αριστερή πτέρυγα υπάρχει ένας αετός που δεν φαίνεται πάντα. Είναι ορατό σε ανάποδο φως. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα είναι στο πλευρό του τουρκικού λαού, Θεός φυλάξει, στις αναποδιές και στις δύσκολες περιστάσεις», υποστηρίζει ο σμηναγός στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής καμπάνιας.

Αεροσκάφη σειράς

Οι ιπτάμενοι επίδειξης και τα αεροσκάφη τους είναι πάντα ετοιμοπόλεμα, υποστηρίζει ακόμη. Εμείς, λέει, "είμαστε ίδιοι με τους υπόλοιπους χειριστές F-16 και το αεροσκάφος μας είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα F-16. Είμαστε μάχιμοι χειριστές F-16, πετάμε σε αποστολές, αλλά κάνουμε και αεροπορική επίδειξη. Θα έλεγα ότι η επίδειξη είναι η δεύτερη μας δουλειά, βασική μας δραστηριότητα είναι να πολεμάμε".

Πάντως καλό θα ήταν οι... φίλοι μας να ρίξουν άλλη μία ματιά στο βίντεο με τους ελιγμούς του Σμηναγού (Ι) Γιώργου Ανδρουλάκη και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η ελληνική ομάδα και μετά να μιλούν για πρωτοποριακές τεχνικές.

Μάλλον δεν πρέπει να τον έχουν μελετήσει σωστά…

Όπως και αν έχει, αργά ή γρήγορα, τα δύο μαχητικά «θα μονομαχήσουν» εκεί ψηλά!

Διαβάστε επίσης:

Παραμιλά η Ευρώπη: Αυτό είναι το ελληνικό μαχητικό που τρέλανε εχθρούς και φίλους (vid)

«Σκέπασαν» τους αιθέρες οι πιλότοι – «Καθήλωσε» το κοινό ο «ΖΕΥΣ» (vid)

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014: «Τα έχασε» ο Τούρκος–«Πως έχετε τέτοια ακρίβεια στις βολές;»

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014: Το βίντεο που τρόμαξε τους γείτονες–«Κάηκε» το βουνό

Τρόμαξαν τους… εχθρούς τα Απάτσι – Έβαλαν φωτιά στο βουνό «Αετός»

Παρμενίων 2014: Το μήνυμα εστάλη - «Ο Έβρος δεν πέφτει με τίποτα» (vid)