ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα: Εκκενώνονται 10 κοινότητες - Συγκλονιστικές εικόνες

Έκρηξη ηφαιστείου στη νήσο Λα Πάλμα
Αυτήν την εβδομάδα σημειώθηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις στην περιοχή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την υποχρεωτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων, που έχουν τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού, ανακοίνωσαν απόψε οι Αρχές του νησιού Λα Πάλμα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα.

Η τοπική κυβέρνηση («Καμπίλδο») κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν στη ζώνη του ηφαιστείου.

Δύο ώρες μετά την πρώτη έκρηξη, ποτάμια λάβας κατέβαιναν την πλαγιά και διατάχθηκε η εκκένωση πολλών χωριών, μεταξύ των οποίων είναι τα Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε. Ζητήθηκε επίσης από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους με φειδώ.

Με βάση τις προβλέψεις της Καμπίλδο, η λάβα αναμένεται να κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά, προς κατοικημένες και δασωμένες περιοχές, προτού να καταλήξει στην ακτή. Στα πλάνα που μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα φαίνονται εντυπωσιακοί πίδακες λάβας και πυκνός καπνός.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Gallery:

«Σε καμία περίπτωση μην πάτε κοντά στη ροή της λάβας. Αν υπάρχει ηφαιστειακή τέφρα, μείνετε μέσα στο σπίτι της» προειδοποίησε ο δήμος τους κατοίκους.

Αυτήν την εβδομάδα σημειώθηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις στην περιοχή του εθνικού πάρκου Κούμπρε δε Βιέχα, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ, ενώ το έδαφος υψώθηκε κατά περίπου 10 εκατοστά. Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή ανάγεται στο 1971. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα έγινε το 1430.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας των Καναρίων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, είπε στη δημόσια τηλεόραση TVE ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Υπογράμμισε ότι ήταν «τυχεροί» που η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού, όπου ζουν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι. Να σημειωθεί ότι κανονικά εκτελούνται μέχρι στιγμής οι πτήσεις από και προς τα Κανάρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Βίντεο ντοκουμέντο από το ατύχημα με το καρτ – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον 6χρονο

Αμαλιάδα: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε νεκροταφείο - Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Κορονοϊός: Mε πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς;