Σε «εγκληματική αμέλεια» αποδίδεται ο θάνατος του επικεφαλής της Total

Σε «εγκληματική αμέλεια» αποδίδεται ο θάνατος του επικεφαλής της Total

Σε «εγκληματική αμέλεια» αποδίδει η ρωσική ερευνητική επιτροπή το αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή του επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας.

«Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια των λειτουργών οι οποίοι απέτυχαν να συντονίσουν όπως έπρεπε τη δουλειά των υπαλλήλων τους» αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται από τους ρώσους ερευνητές είναι ένα λάθος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι κακές μετεωρολογικές συνθήκες και σφάλμα στην διακυβέρνηση του αεροσκάφους.

Η επιτροπή, μάλιστα, διευκρίνισε ότι ορισμένα μέλη της διεύθυνσης του αεροδρομίου, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την έρευνα «θα απαλλαγούν προσωρινά από τα καθήκοντά τους».

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Βνούκοβο θα εξετασθούν για κατανάλωση αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής της Total συγκρούστηκε κατά την απογείωση με εκχιονιστικό όχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο. Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί και τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση.

Η Υπηρεσία Μεταφορών της Ρωσίας είπε ότι το δυστύχημα σημειώθηκε σε συνθήκες κακής ορατότητας. Νωρίτερα είχε χιονίσει, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει σαφές εάν υπήρχε πολύ χιόνι και κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, ο οδηγός του εκχιονιστικού, Βλαντιμίρ Μαρτινένκο, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για 48 ώρες στο πλαίσιο της έρευνας, βρισκόταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σε κατάσταση μέθης τη στιγμή του δυστυχήματος, μια κατηγορία που διαψεύσθηκε από το δικηγόρο του.

Ο δικηγόρος Αλεξάντρ Καραμπάνοφ δήλωσε πως ο πελάτης του πάσχει από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και δεν ήταν μεθυσμένος τη στιγμή του δυστυχήματος. «Δεν πίνει ποτέ, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από την οικογένειά του, όπως και από τους γιατρούς» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. «Τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν εντελώς νηφάλιος. Βρίσκεται σε σοκ. Θεωρεί τον εαυτό του αθώο, καθώς ακολούθησε όλες τις οδηγίες που του δόθηκαν» πρόσθεσε.

Η ρωσική ερευνητική επιτροπή, πάντως, δεν αποκλείει και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας. «Έστω κι αν υπάρχουν ήδη πρώτοι ύποπτοι, είναι φανερό πως πίσω από την αμέλεια αυτών που ευθύνονται άμεσα, υπάρχουν πιο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του αεροδρομίου» υπογραμμίζει.

Τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου έχουν ήδη εντοπιστεί και παραδοθεί στους κατάλληλους εμπειρογνώμονες για να αποκωδικοποιηθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι ερευνητές θα εξετάσουν επιμελώς όλα αυτά για να δώσουν μια οριστική απάντηση για τους λόγους της καταστροφής και να καταδειχθούν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας» αναφέρουν.

{youtube}sqOw-zXbumU{/youtube}

Διαβάστε επίσης:

Η δήλωση Πούτιν για τον πρόεδρο της Total που σκοτώθηκε στη Ρωσία