ΚΟΣΜΟΣ

«Ανέφικτο για την Καταλονία το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση»

«Ανέφικτο για την Καταλονία το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση»

Αδιαπραγμάτευτη εμφανίζεται η Μαδρίτη στο θέμα της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας, όπως επανέλαβε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

«Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης το οποίο ζητάτε δεν είναι εφικτό, υπό αυτό το Σύνταγμα», δήλωσε η ντε Σανταμαρία απαντώντας σε ένα ερώτημα που της τέθηκε στη Γερουσία, δύο ημέρες μετά τη συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

«Με αυτό το κόμμα, με αυτή την κυβέρνηση μην προσπαθείτε να διαπραγματευτείτε για την κυριαρχία των Ισπανών. Αν αυτό που επιθυμείτε είναι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, τότε θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε απευθυνόμενη στον βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες που ανήκει στον εθνικιστικό δεξιό συνασπισμό CiU, που κυβερνά την Καταλονία.

«Ούτε αυτό το κόμμα, ούτε αυτή η κυβέρνηση θα ψηφίσουν υπέρ μιας συμφωνίας απόσχισης», υπογράμμισε η ντε Σανταμαρία.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας με επιστολή του προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι πρότεινε να ξεκινήσει ένας «μόνιμος διάλογος» ενόψει της διοργάνωσης ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Εξάλλου η ισπανική δικαιοσύνη επεσήμανε σήμερα ότι ενδέχεται να ασκηθούν διώξεις εναντίον του Μας επειδή επέτρεψε τη διεξαγωγή της συμβουλευτικής ψηφοφορίας την Κυριακή με θέμα την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι θα αποφασίσουν αύριο Τετάρτη αν θα ασκήσουν δίωξη στον Καταλανό πρόεδρο, καθώς και σε άλλους υπουργούς της περιφερειακής κυβέρνησης της επαρχίας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ισπανίας EFE.

Σχετικές ειδήσεις